Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Albine care construiesc stupi în formă de spirală
Mar 01, 2020
O specie de albine sălbatice din Australia îi uimește pe oamenii de știință prin modul original în care își construiește stupii.
Față de alte albine sălbatice, albinele Tetragonula carbonaria sunt mai mici. Sunt predominant negre, iar corpurile lor sunt acoperite cu fire microscopice, scrie incredibilia.ro. Aceste insecte construiesc stupi spiralați, lucru nemaiîntâlnit la alte albine. Stupii sunt construiți pe verticală, sub formă de con, pe mai multe etaje aplatizate. Un stup de dimensiune mare poate avea până la 20 de astfel de etaje.
Fiecare etaj conține sute de celule, în care albinele își depun ouăle, din care vor ieși larve. Larvele rămân în celule până ajung la maturitate, proces care durează aproximativ 50 de zile. Pentru a construi aceste celule, albinele lucrătoare secretă ceară din niște glande situate pe abdomen. Apoi, ceara este amestecată cu rășină, obținându-se un material rigid. Pe măsură ce construiesc o celulă, albinele lucrătoare trec la următoarea. Fiecare celulă este umplută cu mâncare, cu care larva se va hrăni până va ajunge la maturitate. După 50 de zile, progresiv, de jos în sus, din celule încep să iasă albine mature. Pe măsură ce celulele se golesc, ele sunt umplute din nou cu mâncare, gata să hrănească următoarea generație de larve. Stupii au o singură intrare, care este protejată de albinele de pază și acoperită cu un amestec de ceară și rășină. Datorită proprietăților antibacteriene, rășina ucide orice agenți patogeni de pe albine în timp ce acestea intră în stup.
De asemenea, rășina ține la distanță prădătorii, precum furnicile și gândacii. Nu se știe de ce albinele Tetragonula carbonaria își construiesc stupii în formă de spirală. Oamenii de știință cred că această formă ar putea contribui la o mai bună circulație a aerului în stup, mai ales că alte colonii de albine nu sunt bine ventilate. „Este dificil de explicat de ce aceste insecte au ales forma de spirală. Poate că ea este rezultatul unor comportamente aleatorii sau poate este o adaptare la mediul înconjurător. Un posibil avantaj al acestei forme este utilizarea eficientă a spațiului și facilitarea circulației aerului între straturi”, a afirmat entomologul Tim Heard. Deoarece aceste albine nu înțeapă, mulți australieni au astfel de stupi în curte. Fiind sălbatice, ele nu sunt folosite pentru miere. Oamenii le păstrează pentru că ajută la polenizarea culturilor și florilor din grădină.
Articole similare selectate pentru tine
Vaccinul care ar putea salva albinele
Oamenii de ştiinţă din Finlanda au dezvoltat un vaccin comestibil despre care afirmă că reprezintă primul din lume ce protejează albinele, conceput în speranţa de a opri declinul acestor populaţii de insecte, fapt ce ar putea provoca o criză alimentară mondială.
Propolis, un veritabil antibiotic natural
Termenul ”propolis” este originar din limba greacă şi înseamnă ”partea dinaintea cetăţii”. Albinele folosesc propolisul pentru a-şi sigila stupul împotriva dăunătorilor: viruşi bacterii, dar şi pentru mumificarea intruşilor mai mari: alte insecte, şoareci, pe care albinele îi omoară şi îi învelesc în propolis ca să nu putrezească.
Megachile pluto, albina gigantică
Insulele Moluce de Nord sunt un lanț de insule care fac parte din arhipelagul indonezian. Aici vom găsi superba atracție turistică Bali și cafeaua javaneză. Insulele nordice nu sunt la fel de mari precum cele din sud, însă adăpostesc o comoară biologică. Pe insulele Tidore, Bacan și Halmahera trăiește cea mai mare albină din lume.