Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Teleşcoala și la românii din Serbia
Apr 12, 2020
Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia a întreprins măsuri eficiente pentru a răspunde încercărilor cauzate de criza pandemiei coronavirusului Covid19 şi stării de urgenţă.
În baza acordului semnat de reprezentanţii Televiziunii Române şi ai Consiliului Naţional al Minorităţilor Naţionale Române (CNMNR) din Serbia, cu sediul la Vârşeţ, cele patru posturi de radio şi televiziune vor prelua şi redifuza emisiunea "Teleşcoala" pe toată perioada stării de urgenţă din Serbia şi până la intrarea în normalitate a activităţii de învăţământ.
Pe data de 13 martie, anul curent, au început consultările şi coordonarea cu Ministerul învăţământului în vederea organizării învăţământului la distanţă şi verificării a măsurilor întreprinse de şcolile unde există formele de învăţământ în limba română. Învăţământul în limba română este şi va continua să fie realizat până la sfârşitul anului şcolar pe sistemul celor două eşaloane.
Primul este aplicarea metodelor de învăţământ la distanţă pe care fiecare şcoală şi cadru didactic le aplică individual în cadrul legii şi conform recomandărilor Ministerului învăţământului. Am constatat că acest sistem funcţionează bine, cadrele didactice au reuşit să formeze reţele de comunicare cu elevii fie prin metode electronice sau în formă analogică, în dependenţă de aptitudinile şi capacităţile tehnice ale cadrelor didactice în raport cu ale elevilor, transmite Romanian Global News.
Al doilea eşalon este organizarea învăţământului la distanţă prin mass media. Chiar cu o zi înaintea decretării stării de urgenţă din partea guvernului Serbiei, am început să ne cordonăm cu Ministerul învăţământului şi şcolile/cadrele didactice cu acest obiectiv. Luni 14. martie, am contactat conducerea RTV Voivodina, TV Banat din Vârşeţ, RTV Pancevo, RTV OK din Covăciţa, cu scopul de a asigura resursele tehnice şi logistice pentru înregistrarea şi difuzarea orelor din cadrul învăţământului la distanţă. Toate posturile enumerate, chiar dacă unele sunt particulare, au acceptat invitaţia de a sprijinii desfăşurarea învăţământului la distanţă pentru elevii români, însă la nivelul Ministerului învăţământului s-a adoptat decizia ca toate minorităţile naţionale din Voivodina vor difuza cursurile prin inttermediul postului de radio și televiziune Voivodina 2.
Ştiind că programele şcolare din România nu sunt în totalitate complementare cu cele din Serbia, dar considerând eventuală evoluţia nefavorabilă a situaţiei actuale prin care nu va mai fi posibilă realizarea cursurilor noastre, am contactat conducerea TVR din Bucureşti pentru aprobarea utilizării cursurilor din cadrul emisiunilor ”Teleşcoala” care se adresează elevilor din România, referindu-ne în primul rând la limba română şi matematica. Răspunsul a fost pozitiv.
Având în vedere că şcolile noastre se află în ceea mai mare parte pe teritoriul districtului Banatului de sud, am adus decizia comună ca înregistrările să fie realizate pe acest teritoriu, utilizând TV Banat din Vârşeţ cu care RTV Voivodina deja are semnat protocol de colaborare. În acest fel am evitat iniţiala propunere de deplasare a cadrelor didactice în studiourile din Novi Sad, am redus supunerea riscului a cadrelor didactice precum și cheltuielile pentru transport, cadrele didactice având posibilitatea cât mai optimală de pregătirea şi prezentarea calitativă a cursurilor prin acest intermediu nou. Grila de programe precum şi modalităţile de accesare a lor au fost transmise şi în zona Serbiei de răsărit unde se frecventează cursurile de limba română în şcoli generale.
Înregistrarea cursurilor televizate a început vineri pe data de 20 martie la şcoala generală” 1 Mai” din Petrovasăla şi s-a terminat marţi 24. Martie la şcoala generală ,, Olga Petrov-Radišić,, din Vârşeţ. Aceste două şcoli sunt echipate cu tăbli interactive care au fost utilizate ca suport didactic. Materialul înregistrat a început să se difuzeze de luni 23. Martie pe canalul de televiziune RTV 2 şi el va fi suficient pentru primele două săptămâni de difuzare. În continuare sperăm că dezvoltarea situaţiei în legătură cu pandemia Coronavirus Covid19 va evolua în sensul pozitiv, având posibilităţi tehnice şi cadre didactice disponibile pentru continuarea învăţământului la distanţă prin acest intermediu.
Dorim prin această cale să mulţumim în special cadrelor didactice care s-au implicat activ în realizarea învăţământului la distanţă televizat:
Mărioara Goica – Şcoala generală-”Olga Petrov Radišić-secția Straja Mărioara Gean – Muncean – Şcoala generală ” 3 Octombrie” Sân Mihai Flavia Dalea – Şcoala generală ”2 Octombrie” Nicolinţ Andreea Boraci-Școala generală ”2 Octombrie Nicolinț” Romanţa Glanda – Şcoala generală ”2 Octombrie” Nicolinț Benoni Bucur – Şcoala generală ”1 Mai” Petrovasâla Mariana Tăpălagă- Școala generală” 3 Octombrie” Sân Mihai Elena Cojocar – Şcoala generală ,, Sf. Gheorge,, Uzdin. Natalia Stan – Şcoala generală ” Coriolan Doban ” Coştei Lenuța Urzescu/ Școala generală” Olga Petrov Radišić-Vârșeț
Din motive de sânătate nu a putut să înregistreze orele dar a pregătit materiale colegilor:
Sebastian Ciortan – Şcoala generală”Olga Petrov Radišić” Vârșeț
Directorii şcolilor care au răspuns pozitiv solicitării CNMNR-ului şi Ministerului învăţământului pentru participarea cadrelor didactice la înregistrarea cursurilor televizate:
Petru Glanda – Şcoala generală ” 1 Mai ” Petrovasâla Ionel Bugă – Şcoala generală ,, Olga Petrov – Radisic,, Vârşeţ Ion Sfera – Şcoala generală ”3 Octombrie ” Sân Mihai Octavian Creţu – Şcoala generală ,, Sf. Gheorge,, din Uzdin. Mărioara Đurić– Şcoala generală ”2 Octombrie” Nicolinț
Mulţumim mediilor care au facilitat realizarea cursurilor televizate, care au oferit ajutor copiilor noştri şi care au informat publicul despre aceste demersuri. Sperăm că pe parcurs se vor implica şi alte medii. Le muţumim pentru că ne stau la dispoziţie în continuare:
• RTV Voivodina • TV Banat din Vârşeţ • RTV Pancevo • RTV OK din Covăciţa • TVR din Bucureşti, România (canalul TVR2).
Mulţumiri speciale persoanelor implicate care au deschis uşa colaborării – Gheorhe Nastor, primar al comunei Gottlob, Jud. Timiş, Cristina Baicăn – jurnalist TVR Timişoara, Andrei Borosovici – director TVR Timişoara, Carla Tompea – director TVR2”, au tramsmis reprezentanții Consiliului.
Articole similare selectate pentru tine
S-a mărit și numărul studenților români în instituțiile învățământului superior
Ani în șir, instituțiile noastre pentru învățământ superior, care oferă studenților români posibilitatea de a studia în limba română, s-au confruntat cu numărul mic de tineri care se înscriu la aceste facultăți. Anul acesta însă, situația s-a îmbunătățit.
Din anul acesta, concursul de admitere la studii în România se va realiza de către universități
În învățământul superior au fost alocate 3.705 locuri (studii de licență) pentru românii din diaspora, locuri pentru care nu se plătesc taxe de școlarizare. În plus, 1.890 dintre tinerii admiși pe aceste locuri vor primi și burse.
Dacă educație nu e, nimic nu e
Dacă ar fi să judecăm după importanța rolului pe care îl are, ar trebui să-l așezăm pe profesor în centrul societății. Dacă ar fi, pentru că altfel nu prea se întâmplă. De la cea sau cel de la catedră – indiferent ce nume poartă: educatoare, învățătoare, învățător, profesor, dascăl, cadru didactic – pleacă totul și în jurul ei sau al lui gravitează totul, cel puțin un timp, o perioadă importantă din viața fiecăruia dintre noi.