Autoritatea Națională pentru Cetățenie permite depunerea prin mandatar sau prin poștă a cererilor privind cetățenia română

Apr 15, 2020

cetatenie-romana1.jpg

Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România vine cu un anunț privind depunerea prin mandatar a cererilor privind cetățenia română, se arată într-un anunț al instituției.


Urmare a situației create de pandemia generată de virusul COVID-19 se va permite depunerea prin mandatar a cererilor privind cetățenia română formulate în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991 la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie din București, anunță rgnpress.ro, astfel:

Solicitarea de depunere prin mandatar a cererii privind cetățenia română întemeiată exclusiv pe prevederile art. 11 din Legea nr. 21/1991 se va depune la registratura instituției în timpul programului de lucru cu publicul, sau se va trimite prin poștă și va fi formulată individual de către persoana împuternicită, fiind însoțită de procura specială și autentică pentru depunerea cererii de cetățenie precum și de documente prin care se va face dovada îndeplinirii următoarelor condiții, în mod cumulativ:

  1. Decretarea stării de urgență în țara de domiciliu / reședință a petentului;
  2. Reprezentanța diplomatică a României din țara de domiciliu / reședință a petentului să aibă activitatea suspendată. În absența unor astfel de documente este necesară o declarație pe propria răspundere a petentului, autentificată la notar, cu traducere legalizată, după caz, din care să rezulte imposibilitatea de depunere a cererii la misunea diplomatică / oficiul consular al României din țara de domiciliu / reședință, precum și decretarea stării de urgență în țara de domiciliu / reședință.

Răspunsul privind solicitarea de depunere prin mandatar va fi comunicat persoanei împuternicite la adresa menționată în solicitare, fiindu-i de asemenea precizate data și ora la care se va putea prezenta la sediul ANC pentru înregistrarea cererii de cetățenie în baza art. 11 din Legea nr. 21/1991. În cazul în care nu se îndeplinesc condițiile solicitate, cererea depusă va fi respinsă.

Persoanele împuternicite cărora li s-au aprobat solicitările de depunere a cererilor pentru petenți vor fi invitate la sediul ANC exclusiv în zilele de marți sau joi, în intervalul orar 08.30-12.30. În lipsa aprobării prealabile scrise, precum și în situația prezentării la o altă dată decât cea comunicată de ANC, cererile de cetățenie nu vor putea fi înregistrate de către angajații Biroului înregistrare cereri privind cetățenia română.

Această măsură se referă exclusiv la solicitările prevăzute de art. 11 din legea 21/1991.

Anunțul a fost făcut și de către deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Parlamentul României.

Potrivit lui Constantin Codreanu, solicitarea de depunere prin mandatar a cererii privind cetățenia română, întemeiată exclusiv pe prevederile art. 11 din Legea nr. 21/1991, se va depune la registratura instituției în timpul programului de lucru cu publicul sau se va trimite prin poștă și va fi formulată individual de către persoana împuternicită, fiind însoțită de procura specială și autentică pentru depunerea cererii de cetățenie precum și de documente prin care se va face dovada că în țara de domiciliu/ reședință a petentului a fost decretată stare de urgență și că reprezentanța diplomatică a României din țara de domiciliu/reședință a petentului are activitatea suspendată.

„În absența unor astfel de documente este necesară o declarație pe propria răspundere a petentului, autentificată la notar, cu traducere legalizată, după caz, din care să rezulte imposibilitatea de depunere a cererii la misunea diplomatică/oficiul consular al României din țara de domiciliu/reședință, precum și decretarea stării de urgență în țara de domiciliu/reședință. Răspunsul privind solicitarea de depunere prin mandatar va fi comunicat persoanei împuternicite la adresa menționată în solicitare fiindu-i de asemenea precizate data și ora la care se va putea prezenta la sediul ANC pentru înregistrarea cererii de cetățenie. În cazul în care nu se îndeplinesc condițiile solicitate, cererea depusă va fi respinsă”, atenționează deputatul.

 

Articole similare selectate pentru tine

Teme arzătoare - obţinerea cetăţeniei române și introducerea orelor de limba română pentru toți românii din Serbia

Liderul românilor din Serbia, dr. Dorinel Stan, președintele Asociației ”Românii Independenți din Serbia” a spus, la colocviu despre necesitatea introducerii orelor de limba română cu elementele culturii naţionale în Serbia de nord-est, care a avut loc, sâmbătă, la sediul asociaţiei RIS că ”predarea limbii române în Serbia de nord-est se află sub semnul provizoratului şi improvizaţiei, iar tergiversarea de către autorităţi a demarării cursurilor dovedeşte că minoritarii români sunt victimele unei politici ostile.”

Președintele României a semnat decretul prin care românii din Balcani pot solicita cetățenia română

Președintele României, Klaus Iohannis a semnat decretul privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.37/2015 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr.21/199. Este actul normativ care va permite românilor din comunitățile românești din jurul frontierelor și Balcani, care nu se încadrau în actuala lege a cetățeniei, să poată solicita cetățenia română.

Cetățenia română - deja se pot depune cereri!

Românii din comunitățile istorice aflate în jurul granițelor României, care nu puteau beneficia până acum de prevederile Legii Cetățeniei Române și care se încadrează în prevederile modificărilor aduse Legii 21/1991, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 37/2015, pot depune cererile de acordare a cetățeniei române. La solicitarea jurnalromanesc.ro, MAE răspunde că deja se pot depune cereri, iar misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României au primit instrucțiuni în legătură cu modificările survenite în ceea ce privește Legea cetățeniei române nr. 21/1991.