20 mai, Ziua Mondială a Albinelor

May 20, 2020

92799747_2585037301768634_7755075906950922240_o.jpg

Astăzi este Ziua Mondială a Albinelor. Merită din plin să aibă o zi a lor pentru că sunt cele mai importante viețuitoare de pe Pământ.


Ele polenizeaza mai mult de jumătate dintre speciile de plante existente. Albert Einstein avertiza, acum aproape 100 de ani, că nu am putea supraviețui fără albine mai mult de patru ani, luând în considerare că o treime din hrana omului provine din plante polenizate chiar de albine. Așadar, am pierde ceaiurile preferate, cafeaua, fructele delicioase și legumele sănătoase. Fără albine ar dispărea furajele pentru animalele, dar și ecosisteme întregi formate din plante și arbori, scrie smartradio.ro.

Să mai spunem că folosim tot ce produc harnicele albine: mierea, polenul, păstura, lăptișorul de matcă, propolisul, ceara și veninul. În ultimii ani, însă, familiile de albine dispar într-un ritm îngrijorător. De vină sunt încălzirea globală, poluarea, defrișările necontrolate, folosirea pesticidelor, plantele modificate genetic şi radiaţiile produse de antenele de telefonie mobilă.

În toate culturile, albina este asociată cu hărnicia, disciplina, buna organizare şi perseverenţa.

Ca să producă un kilogram de miere, o albină ar trebui să viziteze până la 5 milioane de flori și să parcurgă o distanță egală cu circumferința Pământului, adică 40.000 de kilometri. În aceste condiții, viața albinei este foarte scurtă. Nu depășește 40 de zile.

Cea mai „bătrână” albină cunoscută are 100 de milioane de ani. Este conservată într-un fragment de chihlimbar, descoperit în Myanmar, Birmania.

Tradiția românească populară spune că va ploua dacă albinele nu îşi părăsesc stupul și că vei avea noroc dacă îţi intră o albină în casă.

Foto: Tereza Gașpar

 

Articole similare selectate pentru tine

Veninul de albină distruge complet membranele celulelor canceroase în decurs de 60 de minute

Albina europeană (Apis mellifera) este o sursă inepuizabilă de produse utilizate medicamentos de oameni, cum ar fi mierea, propolisul și veninul de mii de ani.

Albina în mitologie și legende

De-a lungul timpului oamenii au văzut în albine niște ființe complexe, care poartă în ele toată maiestria creației. Albinele sunt făpturile cele mai profunde, făpturile ce știu să creeze și să se bucure de rodul muncii lor.