Veninul de albină distruge complet membranele celulelor canceroase în decurs de 60 de minute

Dec 14, 2020

înțeapă-o-albină.jpg

Albina europeană (Apis mellifera) este o sursă inepuizabilă de produse utilizate medicamentos de oameni, cum ar fi mierea, propolisul și veninul de mii de ani.


Cu toate acestea, determinanții moleculari ai activității anticancerigene a veninului de albine rămân slab înțelese, în special în cazul cancerului de sân, cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femeile din întreaga lume.

Un nou studiu de laborator arată că o moleculă găsită în veninul de albine poate suprima creșterea celulelor canceroase.

Componenta activă a veninului albinelor este melitina, care cuprinde jumătate din veninul albinelor în greutate uscată. Melitina este o peptidă amfipatică 26-aminoacidă încărcată pozitiv care se asociază cu fosfolipidele stratului membranar, cauzând moartea celulelor prin formarea de pori toroidali transmembranari cu diametrul de 4,4 nm, informează authenticmagazin.com.

Atât veninul albinelor, cât și melitina au demonstrat efecte antitumorale în tratarea eczemei cunoscută ca și melanom, a cancerului pulmonar cu celule mici, glioblastomului, leucemiei, cancerului ovarian, cancerului de col uterin și cancerul pancreatic, cu potență citotoxică mai mare în celulele canceroase.

Studiul s-a axat pe anumite subtipuri de cancer de sân, inclusiv cancerul de sân triplu negativ (TNBC), care este o afecțiune extrem de agresivă, cu opțiuni de tratament limitate. Veninul din albine a prezentat o selectivitate anticanceroasă ridicată, cu o potență semnificativ mai mare în cancerul de sân triplu negativ (TNBC).

„Veninul a fost extrem de puternic”, a spus cercetătoarea medicală Ciara Duffy de la Institutul de Cercetări Medicale Harry Perkins. Am constatat că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în decurs de 60 de minute.”

Tratamentul prin înțepături de albină, sau infiltrații cu apitoxină, cum le spun specialiștii din zilele noaste, sunt cunoscute încă din Antichitate pentru virtuțile lor terapeutice.

Veninul de albină mai tratează și afecțiunile coloanei vertebrale (spondiloze, discopatii, sindromul spastis paravertebral, dorsalgii, lombalgii, sindromul isciaticus). Este foarte eficient și în afecțiunile sistemului nervos (depresii, insomnii, cefalee și nevroze), în sindromul psihosomatic (bronsită, colecist, colite, hepatite) sau în sindromul hipertensiv.

 

Articole similare selectate pentru tine

Albina în mitologie și legende

De-a lungul timpului oamenii au văzut în albine niște ființe complexe, care poartă în ele toată maiestria creației. Albinele sunt făpturile cele mai profunde, făpturile ce știu să creeze și să se bucure de rodul muncii lor.

20 mai, Ziua Mondială a Albinelor

Astăzi este Ziua Mondială a Albinelor. Merită din plin să aibă o zi a lor pentru că sunt cele mai importante viețuitoare de pe Pământ.