Uleiurile de trandafir din Banat

Jul 21, 2020

Uleiurile-de-trandafiri-7.jpg

Dulceață, sirop, ceai și chiar oțet produc Vasilica şi Ciprian Grecu din trandafirii plantați la Curtea, în Timiș.


Vasilica și Ciprian spun că afacerea cu trandafiri este destul de profitabilă însă necesită și multă muncă. Luna iunie și o parte din luna iulie este perioada când se culege recolta. Trandafirii, din soiuri originare din Iran și Damasc dar cumpărați din Bulgaria, se culeg în această perioadă și petalele se transformă în tot felul de produse, scrie banatulazi.ro.

Dulceața este unul din cele mai comune, însă cei doi fac și sirop, ceai și oțet. Uleiul de trandafiri, este unul dintre cele cele mai scumpe și cele mai căutate, dar și cel mai greu de obținut.

“Prin 2014, ne-a venit ideea, după discuţii cu alte persoane, când am aflat că ar fi o afacere bună. În ideea de a extrage uleiul de trandafir. Asta a fost dorinţa noastră. Doar că pentru extragerea uleiului de trandafir este nevoie de mult mai mult decât am eu. Ai nevoie de un hectar să scoţi un litru de ulei. Eu, cu toată suprafaţa pe care o am, scot cam zece mililitri. În plus, ai nevoie de echipamente special, ustensile ca de laborator. Se obţine prin distilare. Încă nu suntem la acel nivel. Dar vreau să măresc suprafaţa”, a explicat Ciprian Grecu, care are acum în jur de 1.400 metri pătraţi de trandafiri.

Uleiurile-de-trandafiri-4.jpg

Cultivatorii de la Curtea folosesc în special Rosé de Rescht, un trandafir originar din Iran şi Trandafirul de Damasc. “Noi am cumpărat butaşii din Bulgaria. E renumită această ţară pentru Valea Trandafirilor. Butaşii odată cumpăraţi rămân şi 12 ani. Dar poţi să-i şi întinereşti. Îi tai drastic iarna, iar primăvara ei reîntineresc. E o cultură pe termen lung. Pot să-mi fac singur butaşi, cu puieţi. Ei cresc foarte repede. Important de spus că facem totul bio. Nu folosim chimicale”, a adăugat Ciprian Grecu.

Ciprian povestește că e multă muncă la plantația de trandafiri. “Din primăvară, din luna aprilie, până prin septembrie, octombrie. Începem cu dezmuşuroitul, sapă, arătură, pregătirea terenului, fertilizare, iar când înfloresc începe culesul. Acum, în iunie, suntem în plină înflorire. Pentru dulceaţă de trandafir am cules prima dată, apoi pentru sirop, am uscat şi pentru ceai. Facem şi apă de trandafiri, mai nou avem şi oţet de trandafir”, a adăugat Vasilica Grecu.

Dulceaţa de trandafiri este cel mai comun produs care se obține dintr-o astfel de plantație, dar este o veritabilă delicatesă. Iată şi cum se obţine.

Uleiurile-de-trandafiri-2.jpg

“Pentru dulceaţă, nu se foloseşte toată petala. Partea albă este amaruie, nu se foloseşte. Se frământă, se fierbe siropul în care se pun petalele şi stau trei-patru ore lângă ele. Să ştiţi că nu toţi oamenii sunt deschişi la dulceaţa de trandafiri, e foarte parfumată. E excelentă pentru papanaşi sau clătite. Pentru siropul de trandafir, petalele se opăresc, după care se scurg şi se pun la fiert. Apa de trandafiri se poate folosi în alimentaţie, la clăite, prăjituri, la însiroparea blaturilor, dar şi în cosmetică, pentru tonifierea pielii, pentru ten. Oţetul e bun la salate”, a mai adăugat Vasilica Grecu.

Problema agricultorilor este, momentan, piaţa de desfacere. Produsele nu se găsesc în comerţ, dar pot fi cumpărate din diverse târguri din Banat. Sau, dacă aveţi drum şi ajungeţi chiar aproape de sursă, în cadrul proiectului Mic dejun la Margina.

 

Articole similare selectate pentru tine

Tradiţii iniţiatice în spaţiul românesc - rozicrucienii

Ordinul Crucii cu Trandafir, sau Ordinul Rozacroce, exercită o fascinaţie deosebită asupra celor preocupaţi de domeniul iniţiatic. Sunt exegeţi care includ acest ordin în rândul ,,cavaleriilor iniţiatice”, în continuarea dezideratului mistic al Cavalerilor Templieri, consacrându-i un loc bine meritat în cristalizarea masoneriei speculative.