Banca Sentinela din Satu-Nou, 120 de ani de la înființare

Nov 03, 2015

Renasterea1.jpg

Existența unui popor depinde de starea lui materială și socială, acesta putându-se bucura de prosperitate  numai în condiţii de stabilitate financiară.

La inițiativa învățătorului Petru Stoica, pe data de 16 iunie 1894 a fost convocată o ședință a intelectualilor din sat, la care s-a discutat despre situaţia  materială precară a ţăranilor din loc. Majoritatea celor prezenți au subliniat necesitatea  înființării unei societăți de credit și economii, pentru a ieși în ajutorul țăranilor, meseriașilor, comercianților și tuturor sătenilor. În acest sens, medicul Alexandru Pop și notarul Lazăr Roșculeț s-au deplasat la Viena. Guvernul maghiar a aprobat cererea ,,bobocilor”, aşa că pe data de 9 decembrie 1895, Institutul de Credit și Economii „Sentinela“ și-a început activitatea cu un capital de 80 de mii de coroane. Primul director al băncii a fost protopopul Trifon Miclea, funcționari fiind învățătorul Petru Stoica și contabilul Petru Negru. Primii acționari au fost țăranii înstăriți, meseriașii, comercianții (,,târgoveții”), intelectualii și Biserica Ortodoxă Română. În anul 1905, având rezultate bune, Banca „Sentinela“ a deschis o sucursală la Sân-Mihai (Locve), care a gestionat 20 de ani. În 13 noiembrie 1926, din motive de nerentabilitate financiară, tribunalul din Panciova a decis desfiinţarea filialei. După Primul Război Mondial, ,,Sentinela” și-a continuat activitatea cu succes, având bilanţ pozitiv şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu un capital de peste 4.000.000 dinari și 244 de acționari. După terminarea celei de-a doua conflagraţii mondiale, în temeiul deciziei nr. 36360 din 3 aprilie 1947, Consiliul Executiv – Departamentul de Finanţe din Novi Sad ordonă Tribunalului Cercual lichidarea Institutului de Credit și Economii „Sentinela“ din Satu-Nou ca societate pe acțiuni. Hotărârile Tribunalului au fost împuternicite prin semnătura directorului băncii Victor Popovici.

Ilie BABA  

 

Articole similare selectate pentru tine

Vechea vatră a localității Satu-Nou

Satu-Nou (Banatsko Novo Selo) a luat naștere în perioada înființării graniței militare bănățene, pe drumul important din punct de vedere strategic Panciova – Timișoara. Satul a fost construit conform planurilor strategice ale Consiliului de război din cadrul Castelului Vienez.

Paia Togeraș, doinitorul autentic al bobocilor

Muzica autentică a bobocilor este de o valoare inestimabilă. Acest fapt l-a justificat și l-a apreciat marele etnomuzicolog dr. Ghizela Sulițeanu. Printre bobocii care au lăsat o amprentă în muzica populară autentică este și cântărețul Paia Togeraș-Pleiaș (1906-1987).

Nunta mirilor Ghiță Țăpârgea și Victoria Mălaimare la Satu-Nou în timpul ocupației fasciste

Nunta mirilor Ghiță Țăpârgea și Victoria Mălaimare din Satu-Nou în timpul ocupației fasciste.