Ziua Internațională a Toleranței

Nov 17, 2015

12227835_147450408943719_1597737792889190377_n.jpg

Ziua Internațională a Toleranței (16 noiembrie), Școala Generală ”Žarko Zrenjanin” din Panciova a marcat-o prin dezbaterea "Dialog intercultural" pregătit de Centrul Euroregional pentru Dezvoltarea Societății în Mediile Multietnice "In Medias res" din Panciova (președinte Valentin Mic), în colaborare cu profesorii Branko Stjepanović (educație civică) și Marijana Karabaš (parlamentul elevilor).

Oaspetele acestei dezbateri a fost politicologul Svetlana Nikodin, care a avut o prelegere interesantă după care, cu siguranță, elevii claselor  a VII-a și a VIII-a vor avea o mulțime de gânduri privind această temă. În 1995, UNESCO a proclamat data de 16 noiembrie drept Ziua Internaţională a Toleranţei, pentru ca oamenii să conştientizeze pericolele intoleranţei, iar în anul următor Adunarea Generală a ONU a invitat ţările membre să sărbătorească în fiecare an această zi, prin acţiuni de promovare a toleranţei şi păcii. Cuvântul toleranţă nu este un termen al lumii moderne, el provine din latina Romei antice, unde tolerare înseamnă a suporta şi se referea, că şi astăzi, la respectul faţă de celălalt.

12244688_147450795610347_6057893633784053290_o.jpg

Termenul a fost folosit şi în lumea creştină a Evului Mediu, când existau instanţe ale toleranţei, se emiteau indulgenţe, edicte sau bule papale, apoi a fost folosit de umaniştii Renaşterii, pentru care valorile şi virtuţile umane erau principii de căpătâi şi se vorbea despre toleranţă civilă şi religioasă. S-au dat chiar legi care priveau toleranţa religioasă în Regatul Angliei şi în Franţa, apoi Revoluţia franceză a adus prima Declaraţie a drepturilor omului, iar în SUA Primul Amendament la Constituţie a interzis îngrădirea libertăţii de exprimare. Şi procesul de legiferare a libertăţii religioase sau a drepturilor omului a continuat. Toleranţa şi intoleranţa sunt în toate faptele noastre de viaţă, ale copiilor, tinerilor şi adulţilor, de la jocul din grădiniţe, până la jocul marilor puteri, în familie, circulaţia pe stradă, convieţuirea vecinilor, în milioanele de procese din tribunale, în toate instituţiile publice. Nevoia de toleranţă ne este foarte clară, dar astăzi opinia publică este mobilizată în favoarea educaţiei pentru toleranţă şi pentru a ne reamini că trebuie să ne şi îndeplinim obligaţia de a fi toleranţi şi, poate, cel mai bun slogan al zilei ar fi "Intoleranţa nu va fi tolerată!"

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua când celebrăm una dintre cele mai frumoase forme ale exprimării și ale identității culturale

Ziua mondială a poeziei este marcată anual la 21 martie, ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susținute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999.

Premiul Internațional pentru Valentin Mic și Mircea Măran