Schimb de experiență între profesorii din Serbia și România

Nov 18, 2015

12233582_10206841362526433_214483082_n-400x225.jpg

Pe data de 5 noiembrie, Asociația învățătorilor “AMmA” din Bistrița a organizat, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înființare, conferința națională “Priorități ale învățământului primar” .

După cuvântul de bun venit al doamnei prof. Elena Berende, a început programul la care au participat reprezentanții administrației locale și alți invitații speciali, printre care Viorel Dolha, președinte AGIRo, și reprezentanții Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia – prof. Una Vasilievici și Jiva Momirovici. Ei au discutat despre învățarea limbii române în școlile din Serbia de Răsărit și activitățiile din această zonă, scrie timpromanesc.ro.

12243793_10206841362606435_1899250826_n-400x225.jpg

La conferință au participat și reprezentanți ai administației locale – Consiliul Județean, Centrul de Cultură, Muzeul Județean, Biblioteca Județeană, precum și profesori din Universitatea din Cluj –Napoca. A fost prezentată și o lucrare pe tema primelor școli primare din județul Bistrița- Năsăud. Evenimentul s-a încheiat cu lansarea revistei “Perspective didactice”. Aceste întâlniri sunt importante la nivelul schimbului de experiență dintre profesorii din Serbia și cei din România, precum și pentru realizare, în viitor, a unor proiecte comune.

 

Articole similare selectate pentru tine

Prof. Viorel Dolha cu gândul la românii din Serbia

Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, profesorul Viorel Dolha, s-a aflat la sfârşitul lunii octombrie, la Veliko Gradişte, în Serbia, alături de cele două sute de cadre didactice din România la Simpozionul „Portrete de dascăli”.

Nume românești din Timoc, care se termină în ”ovici” sau ”ici” împiedică obținerea cetățeniei române

Viorel Dolha, președinte AGIRo, de pe rețelele de socializare a cules o mulțime de nume autentice de familie românești din Serbia de Răsărit care au terminația ”ovici” sau ”ici”, circa 550. Mare parte dintre ei își zic rumâni în familie dar în spațiul public acesta este un stigmat și de aceea își spun vlasi sau sârbi.

Congresul Cadrelor Didactice din România în Anul Centenarului Marii Uniri

Câteva sute educatoare, învățători, profesori de gimnaziu sau liceu din România, Moldova, Ucraina şi Serbia participă la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare (6-9 august), găzduit, în Anul Centenarului Marii Uniri, de Alba Iulia.