Congresul Cadrelor Didactice din România în Anul Centenarului Marii Uniri

Aug 08, 2018

agiro1.jpg

Câteva sute educatoare, învățători, profesori de gimnaziu sau liceu din România, Moldova, Ucraina şi Serbia participă la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare (6-9 august),  găzduit, în Anul Centenarului Marii Uniri, de Alba Iulia.

La cel de-al 41-lea congres al AGIRo vor fi prezente câteva sute de persoane din România, Republica Moldova, regiunile Cernăuţi şi Odessa, din Ucraina, şi dintre Timoc şi Morava, din Serbia.

Participanții vor semna o declarație simbolică de unire cu Republica Moldova și un apel pentru respectarea în acte normative și în practică a acelorași standarde care există în România în ceea ce privește dreptul la educație în limba maternă în Ucraina și Serbia.

agiro2.jpg

„Vor fi și oaspeți de seamă fiindcă la congresele AGIRo (primul ținut în 1898) nu au lipsit președintele țării, președinți ai academiei române, miniștri, rectori. Monarhul țării spunea la unul dintre aceste congrese că . Și-a anunțat prezența și maestrul Nicolae Furdui Iancu, cel care a fost 10 ani învățător în Alba-Iulia.

Ca întotdeauna, vor fi susţinute numeroase cursuri şi ateliere (cu adeverinţe corespunzătoare) şi vor fi invitaţi speciali din mediul didactic şi cultural. Se vor putea face înscrieri şi la un curs cu credite. Edituri prestigioase îşi vor prezenta noutăţile şi vor distribui pachete gratuite participanţilor", se arată în comunicatul AGIRo, semnat de către preşedintele asociaţiei, Viorel Dolha.

Prof. Viorel Dolha cu gândul la românii din Serbia

În cadrul forumului, se va vorbi și despre rolul dascălilor în înfăptuirea Unirii.

„La 1 Decembrie 1918 au participat ca delegaţi de drept câte 2 delegaţi de la fiecare dintre cele 37 reuniuni învăţătoreşti din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş şi câte un delegat de la fiecare dintre cele 27 şcoli secundare, institute teologice, pedagogice şi şcoli civile româneşti. Cadre didactice au mai participat atunci şi ca delegaţi aleşi în cercurile electorale româneşti, dar şi delegaţi reprezentând societăţi culturale sau secţiuni comitatense ale gărzii naţionale. Pe lângă aceşti învăţători şi profesori cu drept de vot au mai fost prezente la Marea Adunare Naţională alte sute de cadre didactice, însoţind sătenii români din toate zările Transilvaniei", se menţionează în comunicatul citat.

agiro3.jpg

AGIRo este o asociaţie nonguvernamentală, continuatoare, potrivit celor menţionate pe site-ul său, a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România cu statut autentificat în 1927 şi a cărei activitate a fost abuziv întreruptă în 1945, reactivată prin hotărârea celui de al 28-lea Congres Naţional al Învăţătorilor din România şi a Învăţătorilor Români de peste Hotare de la Arad, în octombrie 2006.

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo)

Foto: Natalia Natasha

 

Articole similare selectate pentru tine

Schimb de experiență între profesorii din Serbia și România

Prof. Viorel Dolha cu gândul la românii din Serbia

Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, profesorul Viorel Dolha, s-a aflat la sfârşitul lunii octombrie, la Veliko Gradişte, în Serbia, alături de cele două sute de cadre didactice din România la Simpozionul „Portrete de dascăli”.

Nume românești din Timoc, care se termină în ”ovici” sau ”ici” împiedică obținerea cetățeniei române

Viorel Dolha, președinte AGIRo, de pe rețelele de socializare a cules o mulțime de nume autentice de familie românești din Serbia de Răsărit care au terminația ”ovici” sau ”ici”, circa 550. Mare parte dintre ei își zic rumâni în familie dar în spațiul public acesta este un stigmat și de aceea își spun vlasi sau sârbi.