Necesitatea introducerii orelor de limba română în Timoc

Nov 23, 2015

12295416_882452005172768_3738422518880116225_n.jpg

După Belgrad și Vârșeț, unde Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor României (Mihai Deaconul, secretar al Comisiei și conducător al delegației, Sorin Tejeu, secretar și Eugen Tomac, membru) a avut întrevedere cu românii din Voivodina, a continuat să se întâlneacă și cu românii din Timoc.

După spusele domnului Eugen Tomac, vizita în Valea Timocului a fost foarte eficientă, în condițiile în care românii de aici continuă să se confrunte cu discriminarea din partea autorităților sârbe. Delegația a participat la Hramul bisericii românești din Malainita, unde s-au sărbătorit Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril pe stil vechi. S-a întâlnit cu mai mulți militanți pentru drepturile românilor din Serbia de Răsărit, iar apoi, la Consulatul General al României din Zaicear, s-a desfășurat o întâlnire de lucru, unde s-a discutat cu profesori și reprezentanți ai mediul asociativ românesc despre necesitatea introducerii orelor de limba română în toate școlile unde locuiesc români, indiferent cum sunt numiți de către autorități: români sau vlahi. Comisia l-a asigurat, atât pe părintele Boian Alexandorivici, Vicar al Timocului, precum și pe toți românii care luptă pentru păstrarea identității că această vizită nu va rămâne o simplă întâlnire de curtoazie, ci se vor adopta câteva decizii în cadrul Comisiei pentru românii din afara granițelor din Camera Deputaților care vor fi propuse drept hotărâri ale Parlamentului României. Obligația și acestei comisii este să întreprindă toate demersurile pentru ca Serbia să acorde drepturi și să le creeze condiții pentru păstrarea identității culturale și spirituale ale românilor.

Eugen Tomac

 

Articole similare selectate pentru tine

Vlahii din Timoc sunt români autentici!

Absența totală a unui minim de informații în manualele de istorie și atenția redusă pe care o acordă presa scrisă sau audio din România și nu numai comunităților românești din Balcani ridică sigur mari semne de întrebare în rândul românilor: cine sunt românii din valea Timocului?

Sătenii din Topolnița vor biserică românească

Locuitorii unui mic sat românesc de pe Valea Timocului, vor să construiască o biserică românească. De peste două secole satul Topolnița nu are biserică. Comitetul de inițiativă a primit și binecuvântarea preotului, dar drumul se arată lung și plin de greutăți.

Evoluția demografică a românilor din Serbia

În Serbia trăiesc astăzi două comunități de români:Românii timoceni, grupați la sud de Dunăre, la răsărit de râul Morava, până la granița cu România și Bulgaria și românii din Voivodina, grupați la nord de Dunăre, în Voivodina.