Ziua Culturii Române în Timoc

Jan 22, 2020

Untitled-1.jpg

Printr-o manifestare culturală ocazională, la care au participat elevi din mai multe şcoli din zona Braničevo, la Centrul de Cultură din Petrovac na Mlavi, a fost marcată „Ziua Culturii Române”.


În organizarea mai multor asociaţii cu prefix românesc din zona amintită, s-au marcat 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, anunță rtv.rs. S-au putut auzi poeziile marelui poet recitate de elevii care învaţă la şcoală limba română precum şi de cei care au fost pregătiţi de părinţi. La concursul „Eminescu prin ochi de copii” organizat de Consiliul Naţional Român, deţinătoarea premiului „Speranţă” este Antonia Iris Glišić. Interesul de a lua parte la eveniment a fost mare. Timocenii cântă şi respiră româneşte. Acest lucru l-au dovedit încă o dată prin reuniunea organizată duminica trecută.

 

Articole similare selectate pentru tine

Vlahii din Timoc sunt români autentici!

Absența totală a unui minim de informații în manualele de istorie și atenția redusă pe care o acordă presa scrisă sau audio din România și nu numai comunităților românești din Balcani ridică sigur mari semne de întrebare în rândul românilor: cine sunt românii din valea Timocului?

Valea Almăjului și Valea Timocului

Pe cursul mijlociu al Dunării, românii sunt prezenți de o parte și de alta a fluviului din timpuri îndepărtate. Pe unele segmente ale cursului de apă, putem vorbi de un echilibru etnic și o simetrie etnică, în care Dunărea reprezintă o axă a două imagini sau entități „înoglindă.“ Deși sub aceeași stăpânire, românii din Serbia au avut un destin aparte și o evoluție istorică distinctă.

Sătenii din Topolnița vor biserică românească

Locuitorii unui mic sat românesc de pe Valea Timocului, vor să construiască o biserică românească. De peste două secole satul Topolnița nu are biserică. Comitetul de inițiativă a primit și binecuvântarea preotului, dar drumul se arată lung și plin de greutăți.