Un copil din patru riscă sărăcia în Europa

Nov 25, 2015

copiii saraci.jpg

Mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, lucru ce va avea repercusiuni pentru ei pe tot parcursul vieții. Marți, 24 noiembrie, deputații europeni au votat o rezoluție ce îndeamnă țările UE să stimuleze eforturile de combatere a sărăciei în rândul copiilor și a inegalităților sociale. Textul a fost aprobat cu 569 voturi pentru, 77 împotrivă și 49 de abțineri.


Conform Convenției ONU privind drepturile copilului, toți copiii ar trebui să aibă garantat dreptul la educație, servicii de sănătate, locuințe, timp liber și un regim alimentar echilibrat. Cu toate acestea, în Europa lucrurile arată destul de diferite.

Potrivit Eurostat, aproximativ 26 de milioane de copii (sub 18 ani) riscă sărăcia și excluziunea socială (2014). Acest număr reprezintă 27,7% din totalul copiilor din UE.

Copiii care trăiesc în sărăcie pot fi găsiți în fiecare stat UE, chiar dacă procentele variază. Copiii riscă sărăcia cel mai mult în România (51%), Bulgaria (45,2%) și Ungaria (41,4%), în timp ce procentul este mult mai mic în țări precum Danemarca (14,5%), Finlanda (15,6%) și Suedia (16.7%).

Problema malnutriției în rândul copiilor este, de asemenea, în creștere în Europa.

Potrivit UNICEF, procentul de copii care nu își pot permite să mănânce carne sau pește o dată la cel puțin două zile s-a dublat în Estonia, Grecia și Italia (din 2008).

Excluziunea social Sărăcia nu este doar o chestiune de bani. Pe lângă imposibilitatea de a acoperi nevoile de bază ale copiilor, cum ar fi alimentele, îmbrăcămintea și locuința, sărăcia mai înseamnă și excluziunea socială sau lipsa de acces la sănătate și educație de calitate. Copiii care trăiesc cu părinții singuri, în special mame singure, sunt supuși unui risc mai mare de sărăcie.

Deputații au adoptat marți o rezoluție ce solicit țărilor UE să facă din copii o prioritate în politicile lor. Aceștia mai recomandă ca statele membre să garanteze copiilor acces la educație gratuită și de calitate. Raportoarea Cristina Zuber (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, Portugalia) a declarat: "politicile de austeritate au creat această situație, care s-a înrăutățit". Dumneaei a adăugat că statele member trebuie "să asigure accesul la educație, sănătate și servicii de securitate socială pentru copii și familiile lor", să combată șomajul și să promoveze "siguranța locului de muncă, o nutriție echilibrată și locuințe adecvate".

Sursa: rgnpress.ro

 

Articole similare selectate pentru tine

UE riscă să se prăbușească precum Imperiul Roman

Europa riscă să se prăbuşească la fel ca Imperiul Roman din cauza crizei migranţilor, a susţinut într-un interviu pentru Financial Times premierul olandez Mark Rutte, a cărui ţară va prelua la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Populația Europei de Sud-Est, tot mai puțină

Organizația Națiunilor Unite a publicat raportul „Perspectivele populației lumii”, în care a fost evaluat numărul locuitorilor tuturor țărilor de pe glob, la finea secolului XXI. În conformitate cu ultimul raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), sub numele de World Population Prospects („Perspectivele populației mondiale”), în țările din Europa de Sud-Est în deceniile următoare va fi o scădere a populației în timp ce în unele țări de pe alte continente vor fi creșteri substanțiale ale populației.

Pentru Serbia UE nu mai este atât de atractivă

Deşi aderarea la Uniunea Europeană nu mai este pentru Serbia foarte atractivă, Belgradul nu se va abate de la această cale, dar în acelaşi timp va continua să coopereze cu Rusia, în pofida tuturor presiunilor, a declarat luni premierul sârb, Aleksandar Vučić, după ce a participat la Londra la o conferinţă a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).