Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Pentru Serbia UE nu mai este atât de atractivă
Feb 26, 2016
Deşi aderarea la Uniunea Europeană nu mai este pentru Serbia foarte atractivă, Belgradul nu se va abate de la această cale, dar în acelaşi timp va continua să coopereze cu Rusia, în pofida tuturor presiunilor, a declarat luni premierul sârb, Aleksandar Vučić, după ce a participat la Londra la o conferinţă a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
'Le-am spus deschis că Uniunea Europeană nu mai este atât de atractivă cum a fost, dar suntem oameni raţionali şi ştim că este cel mai bun lucru pentru ţara noastră. Le-am spus fără ambiguităţi că vom continua cooperarea cu Federaţia Rusă', a spus premierul sârb în faţa presei. Deşi a început în decembrie negocierile de aderare la Uniunea Europeană, Serbia a refuzat să se alăture sancţiunilor europene împotriva Rusiei pentru a nu-şi strica relaţiile tradiţionale foarte bune cu aceasta din urmă şi pentru a nu pierde piaţa rusă. În cursul unei vizite la Moscova, în decembrie 2014, ministrul sârb de externe, Ivica Dačić, a promis că ţara sa nu va adera la Uniunea Europeană dacă acest lucru va aduce prejudicii intereselor 'altor parteneri' ai Serbiei, cu referire la Rusia. Acelaşi oficial sârb a declarat câteva luni mai târziu că relaţiile 'prieteneşti şi frăţeşti' dintre Serbia şi Rusia nu pot face obiectul unei negocieri cu niciun stat terţ sau organizaţie. Pe de altă parte, în timpul dezbaterilor aprinse din toamna anului trecut pe tema cotelor obligatorii de refugiaţi, premierul Vučić a afirmat că ţara sa este dispusă să primească permanent un număr de refugiaţi, pentru a arăta astfel că 'este mai europeană decât alţii'.
Sursa: stiripesurse.ro
Articole similare selectate pentru tine
Un copil din patru riscă sărăcia în Europa
Mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, lucru ce va avea repercusiuni pentru ei pe tot parcursul vieții. Marți, 24 noiembrie, deputații europeni au votat o rezoluție ce îndeamnă țările UE să stimuleze eforturile de combatere a sărăciei în rândul copiilor și a inegalităților sociale. Textul a fost aprobat cu 569 voturi pentru, 77 împotrivă și 49 de abțineri.
UE riscă să se prăbușească precum Imperiul Roman
Europa riscă să se prăbuşească la fel ca Imperiul Roman din cauza crizei migranţilor, a susţinut într-un interviu pentru Financial Times premierul olandez Mark Rutte, a cărui ţară va prelua la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Populația Europei de Sud-Est, tot mai puțină
Organizația Națiunilor Unite a publicat raportul „Perspectivele populației lumii”, în care a fost evaluat numărul locuitorilor tuturor țărilor de pe glob, la finea secolului XXI. În conformitate cu ultimul raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), sub numele de World Population Prospects („Perspectivele populației mondiale”), în țările din Europa de Sud-Est în deceniile următoare va fi o scădere a populației în timp ce în unele țări de pe alte continente vor fi creșteri substanțiale ale populației.