UE riscă să se prăbușească precum Imperiul Roman

Nov 30, 2015

uniunea-europeana.jpg

Europa riscă să se prăbuşească la fel ca Imperiul Roman din cauza crizei migranţilor, a susţinut într-un interviu pentru Financial Times premierul olandez Mark Rutte, a cărui ţară va prelua la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.


În interiorul UE există numeroase disensiuni cu privire la maniera de gestionare a situaţiei create de sutele de mii de sirieni, irakieni şi eritreeni, care fug din cauza sărăciei şi războaielor din ţările lor pentru a veni în Europa.

'Prima etapă este de a ne asigura ca frontierele să fie controlate', a spus Rutte, citat de Financial Times, adăugând: 'Imperiul Roman ne-a demonstrat acest lucru şi ştim toţi asta - marile imperii se prăbuşesc dacă graniţele lor nu sunt bine protejate'.

Şeful guvernului olandez s-a adresat unui grup de corespondenţi de presă acreditaţi la Bruxelles, invitaţi la Haga în perspectiva preşedinţiei olandeze a Consiliului UE, din prima jumătate a anului viitor. Olanda a făcut din soluţionarea crizei migranţilor una dintre priorităţile sale în această calitate.

Pe de altă parte, Rutte a adăugat că 'nu este sigur' că un acord între Uniunea Europeană şi Marea Britanie în vederea prevenirii ieşirii acestei ţări din forul comunitar ar putea fi încheiat până la finalul anului.

'Când privesc la ce a propus (premierul britanic) David Cameron, îmi spun că anumite lucruri sunt posibile, dar şi că altele vor fi dificile', a explicat premierul Olandei.

Una dintre solicitările Londrei cel mai dificil de acceptat de către Comisia Europeană este suprimarea, în primii patru ani de la sosirea pe teritoriul Marii Britanii, a ajutoarelor sociale pentru migranţii veniţi din alte state membre ale UE.

Ionel Dancu

 

Articole similare selectate pentru tine

Un copil din patru riscă sărăcia în Europa

Mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, lucru ce va avea repercusiuni pentru ei pe tot parcursul vieții. Marți, 24 noiembrie, deputații europeni au votat o rezoluție ce îndeamnă țările UE să stimuleze eforturile de combatere a sărăciei în rândul copiilor și a inegalităților sociale. Textul a fost aprobat cu 569 voturi pentru, 77 împotrivă și 49 de abțineri.

Populația Europei de Sud-Est, tot mai puțină

Organizația Națiunilor Unite a publicat raportul „Perspectivele populației lumii”, în care a fost evaluat numărul locuitorilor tuturor țărilor de pe glob, la finea secolului XXI. În conformitate cu ultimul raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), sub numele de World Population Prospects („Perspectivele populației mondiale”), în țările din Europa de Sud-Est în deceniile următoare va fi o scădere a populației în timp ce în unele țări de pe alte continente vor fi creșteri substanțiale ale populației.

Pentru Serbia UE nu mai este atât de atractivă

Deşi aderarea la Uniunea Europeană nu mai este pentru Serbia foarte atractivă, Belgradul nu se va abate de la această cale, dar în acelaşi timp va continua să coopereze cu Rusia, în pofida tuturor presiunilor, a declarat luni premierul sârb, Aleksandar Vučić, după ce a participat la Londra la o conferinţă a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).