Muzeul viu al Satului Bănăţean

Nov 28, 2015

muzeul-viu-muzeul-satului-1.jpg

Lucrările proiectului intitulat „Muzeul viu al Satului Bănăţean, Csongrad-Timiş, Tradiţie şi Multiculturalitate” derulat în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 au ajuns la final şi au fost prezentate astăzi oficialităţilor din Timiş, Csongrad şi Kikinda în cadrul unui program folcloric cu dansuri specifice fiecărei etnii reprezentate în proiect.


La Muzeul Satului Bănăţean au fost construite patru replici ale unor gospodării tradiţionale româneşti, şvăbeşti, maghiare şi sârbeşti din zona de cooperare transfrontalieră, fiecare cu specificul ei, pentru a reda atmosfera de comunitate multietnică specifică Banatului, valorile tradiţionale ale acestuia şi pentru a valorifica potenţialul turistic al regiunii, în momentul de faţă interesul faţă de această zonă fiind destul de scăzut. Modelul casei româneşti a fost o gospodărie din Chizătău, casa maghiară este o replică a unei case pescăreşti din Csongrad, cea germană a avut ca sursă de inspiraţie o casă din Săcălaz, iar cea sîrbească este o reproducere a caselor din Clisura Dunării.

muzeul-viu-muzeul-satului-6.jpg

Proiectul, care doreşte să materializeze conceptul de muzeu viu al satului tradiţional, în care obiceiurile, tradiţiile şi alte valori culturale autohtone ale acestuia sunt regândite într-o manieră interactivă, şi să dezvolte un pachet de servicii turistice complementare pentru a mări atractivitatea ofertei, include şi amenajarea unui centru multifuncţional de informare şi promovare turistică la bastionul Theresia. Până la începutul verii viitoare, casele vor avea toate dotările necesare iar vizitatorii vor putea vedea în fiecare dintre ele desfăşurarea unor activităţi tradiţionale.

muzeul-viu-muzeul-satului-9-640x480.jpg

Casa românească va avea drept specific creşterea animalelor, cea maghiară pescuitul, în casa germană va funcţiona un atelier de fierărie iar gospodarii din casa sârbească se vor îndeletnici cu ţesutul. Tot aici vor fi organizate şi sărbătorile tradiţionale ale fiecărei etnii. La Csongrad, proiectul a vizat reabilitarea a şapte case tradiţionale pescăreşti, care susţin conceptul de muzeu interactiv al satului prin deschiderea acestei oferte către vizitatori şi turişti.

Cele şapte case au fost reabilitate în zona veche a oraşului, unde tradiţia este foarte bine păstrată şi unde mai există 22 de case vechi de pescari care trăiau din vânzarea peştelui prins cu năvoadele în Tisa. Şi în casele reabilitate la Csongrad s-au pus în evidenţă câteva ocupaţii manufacturiere specifice zonei: olărit, textile, împletituri de răchită, turtă dulce, vinul de regiune şi pescuitul, iar în perioada imediat următoare se va sărbători aici Adventul şi Crăciunul.

Liana Păun

 

Articole similare selectate pentru tine

Eparhia Banatului donează Muzeului Naţional din Vârşeţ două picturi ale renumitului pictor Paja Jovanović

Muzeul Naţional din Vârşeţ a comunicat că, în curând, vor fi prezentate publicului larg două lucrări importante ale renumitului pictor Paja Jovanović, care au fost restaurate.

Concurs de proză pentru autorii români de pretutindeni

Muzeul Național al Literaturii Române Iași lansează înscrierile pentru Concursul Național de Proză „Mihail Sadoveanu”, concurs ce se adresează autorilor români de orice vârstă, din România și din afara granițelor țării, care nu au debutat editorial.