Eparhia Banatului donează Muzeului Naţional din Vârşeţ două picturi ale renumitului pictor Paja Jovanović

Apr 26, 2017

29-eparhija-muzeju-Jelena-Jovanovic-800.jpg

Muzeul Naţional din Vârşeţ a comunicat că, în curând, vor fi prezentate publicului larg două lucrări importante ale renumitului pictor Paja Jovanović, care au fost restaurate.

Muzeul din Vârşeţ, la secţia cunoscută sub denumirea de Muzeul de pe trepte, deţine cea mai bogată colecţie a lucrărilor renumitului pictor Paja Jovanović, de altfel, originar din Vârşeţ. În Galeria de Artă a acestui muzeu se găseşte renumita operă cunoscută sub denumirea de Triptihon, care reprezintă trei îndeletniciri ale bănăţenilor:  Piaţa, Culesul Strugurilor şi Secerişul. Pentru această operă capitală, la Expoziţia Milenară organizată la Budapesta, pictorului Paja Jovanović a fost conferită Medalia de Aur, informează rtv.rs.

muzej.jpg

Muzeul de pe trepte

În anul 1927, renumitul pictor a făcut cadou Eparhiei Banatului pentru Biserica Soborului din Vârşeţ două picturi reprezentând pe Sfântul Nicolae şi pe Sfânta Anghelina. Acum, după ce a fost terminată asanarea completă a acestui sfânt lăcaş, Episcopul Banatului Nikanor a dat cele două picture, spre folosinţă, Muzeului Naţional din Vârşeţ care, la începutul lunii viitoare, le va prezenta public iubitorilor de artă.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.