Super-afacere în agricultură cu ajutorul internetului

Jan 09, 2016

afacere.jpg

O familie de localnici din Păuliş, Arad, a reușit să pună pe picioare o super-afacere doar cu câteva sfaturi de pe Internet și cu o idee fără concurență în zonă. Doina şi Ioan Ciuban cultivă şi vând mirodenii precum salvie, rosmarin, busuioc, coriandru, echinaceea, oregano, iar îndeletnicirea le aduce venituri frumoase.


Cei doi aveau până nu demult cu totul alte job-uri. Bărbatul muncea în construcții, iar Doina avea acasă deschis un salon de coafură. „În timpul liber lucram grădina casei pentru a ne produce legume pentru noi, iar surplusul îl vindeam la vecini sau la clienţii din coafură. Am hotârât să ne facem un solar mai mare şi eu fiind acasă să mă ocup şi de agricultură pentru a ne suplimenta veniturile. Pe lângă solar am mai luat în arenda două hectare de teren agricol la 5 kilometri de casă unde am încercat să punem varză, ardei, porumb. Căram apă cu butoaie în maşină Dacia şi udam cu căniţa la fir. După trei ani în care nu am câştigat nimic am cheltuit tot ce mai făceam în coafură şi soţul în construcţii, am acumulat datori şi la prieteni. Cu timpul, am renunţat şi am luat în arendă o grădină lângă casă şi am pus doar legume. Suprafaţa pe care o lucrăm este de aproximativ 25 de ari”, spune Doina Ciuban.

Cei doi declară că primele vânzări le-au făcut către apropiați, vecini și magazinele din zonă. Ce-i diferențiază de ceilalți este faptul că pe fiecare dintre produsele lor poți vedea de unde sunt, când au fost recoltate şi un număr de telefon pentru ”sesizări”.

În cei cinci ani de legumicultură, cei doi soţi au studiat pe internet, mai ales iarna când nu aveau de lucru în grădină, cum se lucrează în alte ţări. Au citit despre tehnologie, seminţe, tratamente, comerţ civilizat. Tot ce credeau că le va fi de ajutor. S-au documentat la ce folosesc mirodenile, ce soiuri se pot cultiva în România, iar acum au în grădină, salvie verde şi roşie, busuioc verde şi roşu, rosmarin, tarhon, coriandru, fenicul, anason, menta, roinita, oregan, maioran, lavanda, cimbru, sofranel, isop.

„Volumul de muncă a crescut şi nu găsim oameni care să vină pe bani la lucru, aşa că am renunţat amândoi, eu la coafură şi soţul la construcţii şi facem treaba doar noi. Câte 8 -10 ore pe zi în sezon, iar iarna avem doar două luni de pauză în care pregătim terenul, solarul şi seminţele pentru noul an. De la piaţă ne rămâne marfă nevândută, iar eu cum urmăresc postul TV Paprika am văzut că se folosesc foarte mult la mâncare mirodenii proaspete şi uscate. Atunci am încercat prima dată să usuc ceapă verde şi usturoi verde pe calorifer.

A durat ceva dar au ieşit super, aşa că am continuat cu mărar, pătrunjel, ardei iute, busuioc, ce am mai găsit în grădină, în noiembrie. Am cumpărat borcanele şi am pus etichete. Le-am arătat la câtiva clienţi şi pe internet. Toate s-au cumpărat rapid, comenzile au început să curgă, iar eu nu aveam marfă suficientă aşa că am facut o reorganizare a grădinii în primăvară”, mărturiseşte Doina.

Sursa: ziuadevest.ro

 

Articole similare selectate pentru tine

Universitatea din Arad s-a prezentat liceiștilor din Vârșeț

În timpul celui de-al doilea semestru, reprezentanți ai universităților din țară și străinătate folosesc momentul pentru a vizita licee și pentru a cunoaște absolvenții școlilor primare cu oferta lor educațională.

Membrii Consiliului Director URS la Arad

La invitația Consiliului Județean Arad am participat în 2 și 3 martie 2018 la câteva activități culturale la care au fost și invitați din România, Serbia, Ungaria, Germania, SUA.

La Arad gara și-a schimbat complet înfățișarea

Arădenii vor primi un cadou deosebit, de Crăciun. Gara din oraș, veche de mai bine de un veac, și-a schimbat complet înfățișarea. Noul și vechiul se îmbină într-o armonie perfectă, de care se vor bucura toți cei care vor trece pragul gării arădene.