Atentatul de la Dubrovnik asupra Mareșalului Tito

Feb 18, 2016

tito_bulevar.jpg

Primele încercări de arestare și lichidare ale lui Tito au fost organizate de germani, care au dorit ca pe acest antifașist să-l vadă cât mai degrabă în pământ. Dorința însă nu li s-a împlinit. Apoi, după război, misiunea de asasinare au preluat-o ofițerii din Muntenegru care la Belgrad au planificat amănunțit prăbușirea tramvaiului în mașina lui Tito.


După mai multe încercări de asasinare a aceluia care după război a devenit Mareșalul Tito, conducătorul suprem al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, unele direct organizate de Stalin, încercarea de asasinare de la Dubrovnik era cea mai aproape de reușită. Securitatea armatei iugoslave avea informații de un posibil atentat, așa că insistau ca Mareșalul, în viitor, la fiecare vizită și manifestare, să poarte vestă antiglonț.

Conducerea emigrației iugoslave care, după ruperea relației cu Stalin s-au refugiat în Uniunea Sovietică și România, au ajuns la concluzia că Tito trebuie lichidat în maniera tradițională, cu arma. Asta după mai multe încercări de asasinare sofisticate nereușite.

Pentru această dificilă misiune a fost ales colonelul Branko Rudić, unul dintre însoțitorii personali ai lui Tito. Conducerea emigrației iugoslave a știut că Branko a fost simpatizant al Rezoluției Informbiroului și susținător al politicii de asuprire a lui Stalin față de Iugoslavia.

Asasinatul trebuia să aibe loc în reședința lui Tito în Dubrovnik. La un moment prielnic, atunci când Mareșalul Tito a ieșit din camera lui într-un cabinet de lucru, Rudić, aflându-se la distanță mică de mareșal, a tras trei focuri și toate trei au nimerit ținta. Vestea antiglonț și-a făcut datoria, Tito a rămas viu, iar paznicii au reacționat repede și au ucis asasinul la fața locului. Acesta a fost primul atentat armat și direct asupra lui Tito.

Această încercare de asasinare a mareșalului a fost un secret de stat bine păzit. Până acum câțiva ani, despre acest atentat nu s-a publicat nimic, doar a fost amintit de publicistul  Vjenceslav Cenčić.

Sursa: dubrovackidnevnik.rtl.hr

https://www.youtube.com/watch?v=BiKeBkcv094

 

Articole similare selectate pentru tine

În 1945, Tito îi cerea lui Stalin Timișoara și Reșița!

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, situația geopolitică în Europa de sud-est era foarte complexă. A fost un moment de maximă instabilitate, în care regimurile politice și frontierele de stat ale țărilor din regiune au suferit importante și dramatice modificări.

Geopolitica Serbiei (1)

Analiza este sine ira et studio (fără mânie şi părtinire – n.r.), mergându-se pe adevăruri constatate, pe fapte şi pe hărţi. Celor ce doresc să citească mai mult despre Serbia, le atrag atenţia că vor putea găsi mult mai uşor cărţi despre destrămarea fostei Iugoslaviei, inclusiv luptele din Kosovo; despre Tito; despre cele două războaie mondiale, dar şi despre mafia din statele care cândva se regăseau sub un singur steag.

Dezvăluiri despre planul secret al lui Iosif Broz Tito!

Cine știe ce soarta ar fi avut Iugoslavia dacă s-ar fi făcut public din timp un plan mai puțin cunoscut al lui Iosif Broz Tito, se întreabă astâzi istorici dar și jurnaliști din spațiul fostei Iugoslavii. Unii istorici cred că Tito a dorit o Iugoslavie mai mare, mai puternic, nu doar o putere regională, ci și chiar una de talie mondială susțin mediile precum express.hr, ba.n1info.com, dnevno24.com și blic.rs.