Ş. G. "ÎNTÂI MAI" DIN PETROVASÂLA A ORGANIZAT SĂRBĂTOAREA PRIMĂVERII

Mar 04, 2016

12814094_817794448343284_2041859680469264744_n.jpg

Marți, 1 martie curent, Școala Generală "Întâi Mai" din Petrovasâla a fost organizatoare a unei noi ediții a manifestării tradiționale Festivalul Mărțișorului și obiceiurilor populare străvechi dedicate începutului primăverii.


Participanții de la școlile generale "Sf. Gheorghe" din Uzdin, "Dr. Aleksandar Sabovljev" din Ecica, "Žarko Zrenjanin" din Satu-Nou, "2 Octombrie" din Nicolinț, "3 Octombrie" din Sân-Mihai, "Frăție și Unitate" din Alibunar, "Dositej Obradović" din Sân-Ianăș, "Întâi Mai" din Petrovasâla, "Olga Petrov-Radišić" din Vârșeț, "Coriolan Doban" din Coștei, și oaspeții din România, de la Școala Generală Nr. 18 din Timișoara, au expus, la standurile amenajate în sala de educație fizică din școala gazdă, frumoase mărțișoare și obiecte de artizanat și de gospodărie, ele vestind în acest mod sosirea primăverii, anotimpul dragostei și al bucuriei.

În orele de după-amiază, pe scena Căminului Cultural din localitate a avut loc un spectacol consacrat tradițiilor și obiceiurilor de primăvară, prezentate de elevi îmbrăcați în costume populare. Onoarea de a inaugura acest festival de tradiții și obiceiuri populare, a revenit Anișoarei Țăran, coordonatoarea Departamentului de Învățământ al Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia, care a menționat că "astăzi la Petrovasâla e primăvară, iar Consiliul Național al Minorității Române a hotărât să sprijine acest festival de tradiții și obiceiuri care vestesc că a sosit primăvară, dar nimeni nu a știut că aici, la Petrovasâla, vor veni în această zi de sărbătoare, peste 400 de elevi și student din școlile noastre, pentru a-și prezenta datinile strămoșești".

La Mărțișor, la Petrovasâla, invitații și cei prezenți au trăit clipe de aleasă trăire sufletească, pentru că pe toți i-a unit căldura soarelui de primăvară.

Ion Mărgan

 

Articole similare selectate pentru tine

Școala Generală din Petrovasâla

Localitatea Vladimirovaţ−Petrovasâla a luat naştere în anul 1808 când între localităţile Alibunar şi Satu-Nou se colonizează 121 de familii româneşti din Şama Mare şi 106 de familii româneşti din Clopodia. În anul întemeierii localităţii nu erau condiţii favorabile pentru a se desfaşura nici o formă organizată de învăţământ.

Rusaliile - în spiritul tradiţiei

Petrovicenii, conform tradiţiei strămoşeşti, au pregătit și în acest an un program variat, celebrând astfel Nedeia satului şi hramului bisericesc Pogorârea Sfântului Duh.

Poemul ”Luceafărul” la Petrovasâla

Joi, 24 ianuarie a. c. la Căminul Cultural din Petrovasâla (Vladimirovac) s-a organizat un eveniment cultural deosebit, spectacol omagial dedicat Zilei Culturii Naționale, Luceafărului poeziei românești și Zilei Unirii Principatelor.