Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Începutul sfârșitului ar putea fi în Siberia
Mar 28, 2016
Când pilotul rus, care a zburat deasupra Siberiei în 2014, a observat un crater imens, a rămas în stare de șoc complet. Gaura largă de treizeci de metri a apărut în Peninsula Yamal, practic din nimic, și aceasta s-a întâmplat în momentul conflictului din Ucraina.
Și aceasta a fost doar începutul, pentru că au apărut noi cratere. În lipsa unei explicații mai bune despre acest fenomen neobișnuit, după cum scria The Washington Post, se stipula că este rezultatul unor experimente ale extratereștilor sau a rachetelor subterane.
Cu toate acestea, în cele din urmă sa dovedit că gaura nu este ceva ce trebuie tratat și cercetat de agenții Mulder și Scully, ci de climatologi. Zonele arctice se încălzesc repede, iar anul 2014 a fost unul din cei mai calzi. Ca urmare a schimbărilor climatice, oamenii de știință de la National Oceanic și Atmospheric (NOAA) au ajuns la concluzia că permafrostul, solul permanent înghețat care acoperă tundra, începe să se topească.
Având în vedere temperatura suficient de scăzută și presiunea suficient de mare, metanul și apa pot fi înghețate împreună formând așa-numitul "hidrat de metan". Permafrost (pământul înghețat mai sus menționat) deține hidrat de metan înghețat, iar în cazul în care începe să se topească, metanul se eliberează sub formă de gaz, și crează în mod automat presiune până în momentul în care solul nu explodează.
Acest process, în exclusivitate, se întâmplă din cauza încălzirii globale, iar situația în viitor pare mult mai ră. Anume, în cazul în care continuă tendința de încălzire globală, concentrația de dioxid de carbon în secolul următor ar putea crește de 25 de ori, concluzioneză oamenii de știință din SUA!
O mulțime de reviste și ziare acestui process au dat și titlu adecvat: O bombă cu ceas care poate explodat în orice moment.
Situația nu e deloc roz, unul dintre craterele gigantice se găsește la numai 10 kilometri de rezervoarul imens de gaze din Siberia. "Times siberian" scrie că topirea permafrostului și eliberarea metanului reprezintă amenințare gravă, nu doar pentru această parte a regiunii, consecințe grave ar putea avea planeta întreagă.
Foto Tanjug AP
Sursa: vestinet.rs
Articole similare selectate pentru tine
Valea Morții din Siberia
Siberia este un teritoriu izolat și greu accesibil. O zonă din acest teritoriu a fost numită Valea Morții. Încă din anul 1953, au fost descoperite structuri metalice de dimensiuni foarte mari. Cercetările au început după anul 1980, când specialiștii ruși s-au deplasat în zonă, pentru a stabili originea acestor structuri.