Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Dezvelirea plăcii comemorative dedicate poetului, istoricului şi jurnalistului Pavel P. Filip
May 03, 2016
În cadrul ediţiei a XX a Simpozionului Internaţional „Oameni de Seamă ai Banatului” a avut loc dezvelirea plăcii comemorative dedicate poetului, istoricului şi jurnalistului Pavel P. Filip, o persoană marcantă în viaţa culturală şi spirituală a românilor din Voivodina şi din România.
Acest eveniment istoric a fost organizat la Torac pe data de 22 aprilie de către Societatea Literar-Artistică „Tibiscus” din Uzdin, în frunte cu Vasile Barbu, şi Asociaţia Publiciştilor Presei Rurale din Banat. Placa a fost dezvelită de către preşedintele APPR, Ioan Traia, împreună cu nepotul lui Pavel P. Filip, Filip Şuboni, în faţa torăcenilor şi a oaspeţilor, care au fost aşteptaţi cu drag de fiica şi ginerele lui Pavel Filip, Teodora şi Cristian Şuboni, scrie Florin Rașa în săptămânalul Libertatea.
După dezvelirea plăcii, care se află pe faţada casei părinteşti a regretatului Pavel P. Filip din Torac, aceasta a fost sfinţită de preoţii parohi Emanuil Mojic şi Cristian Popi. Ionel Stoiţ şi Horea Lelea din Torac au vorbit despre Pavel P. Filip, precum şi Dorian Roşu, locţiitorul preşedintelui al Comunităţii Locale Torac.
Celor prezenţi s-a adresat şi Ioan Ciama, vicepreşedintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România, cu amintiri din viaţa prietenului şi colegului său. Dânsul a spus în încheiere: ”Placa aceasta comemorativă este o dovadă de recunoştinţă peste timp pentru tot ce a gândit, a scris şi a făptuit românul Pavel P. Filip, torăceanu”.
Câteva cuvinte au fost adresate familiei şi celor prezenţi din partea lui Ioan Traia, care a amintit că Pavel Filip este un simbol al valorilor create de această comunitate a românilor din Serbia. Ghiţă Blejuşcă din Săcălaz de asemenea a amintit că a fost un prieten foarte bun al regretatului Pavel Filip, cu care a lucrat mult la Monografia Toracului Mare: „Sensibilitatea lui era fără margini, a iubit natura, a iubit ulmii, câmpia. Este un mare păcat că s-a stins un astfel de suflet românesc. Veşnic îi vom purta amintirile în inimile noastre.”
Articole similare selectate pentru tine
Tinerele talente au dovedit că iubesc cântecul românesc
Consiliul Festivalului a organizat sâmbătă, 23 aprilie a.c., la Şcoala Generală „George Coşbuc” din Torac cea de-a doua preselecţie a soliştilor vocali şi instrumentişti, candidaţi pentru participarea la Festivalul de Folclor Românesc al Copiilor din Voivodina, care se va desfăşura în zilele de 3 şi 4 iunie la Coştei.