Tinerele talente au dovedit că iubesc cântecul românesc

May 12, 2016

1.jpg

Consiliul Festivalului a organizat sâmbătă, 23 aprilie a.c., la Şcoala Generală „George Coşbuc” din Torac cea de-a doua preselecţie a soliştilor vocali şi instrumentişti, candidaţi pentru participarea la Festivalul de Folclor Românesc al Copiilor din Voivodina, care se va desfăşura în zilele de 3 şi 4 iunie la Coştei.


În jur de 35 de copii din localităţile Sutiesca, Torac, Doloave, Alibunar, Ecica, Uzdin şi Ovcea, s-au prezentat în faţa comisiei artistice care a avut următoarea componență: Petru Popa, preşedinte, Marin Bugar, Lidia Cina Petrovici şi Todor Doru Ursu, membri. A mai lipsit încă un membru, Graţian Petrovici, care din motive obiective nu a putut să participe la această preselecţie. Copiii au fost acompaniaţi de Dorel Cina şi Todor Ursu la acordeon. Au evoluat soliștii instrumentiști la acordeon, trompetă, vioară, flaută, mandolină, tamburiţă, ocarină şi bineînţeles, soliştii vocali, scrie Florin Rașa în săptămânalul Libertatea.

Concurenţa a fost mare, unii fiind mai buni, alţii mai având de învăţat, dar bucură faptul că doresc să participe la festival. Tinerii artişti au lăsat o impresie foarte bună, iar domnul Petru Popa ne-a dezvăluit câteva impresii personale despre cele două audiţii:

  • Participarea copiilor la Festival este o dovadă că în unele şcoli se lucrează cu copiii la păstrarea tradiţiei, când vorbim de folclorul românesc. Este indiferent dacă participă şcoala sau căminul cultural, important este că cineva îi învaţă pe aceşti copii minunaţi şi că ei doresc să participe. Părerea mea personală este că profesorul de muzică care este angajat la şcoala respectivă, trebuie să-i pregătească pe cei talentaţi pentru participarea la astfel de manifestări precum este Festivalul Copiiilor. Acest lucru îl amintesc dintr-un singur motiv: dacă băiatul sau fetiţa, pregătită de profesorul respectiv, va avea într-o bună zi succese mari, atunci cineva îşi va aminti de profesor, prima persoană care s-a ocupat de talentul copilului. Avem un număr foarte mare de concurenţi, la aceste două audiţii s-au anunţat în total în jur de 70-80 de solişti, aşa că trebuie să ne informăm la conducerea festivalului câţi copii putem să primim. Iniţial a fost vorba că primim 40, deci 20 solişti vocali, 20 instrumentişti, dar poate că numărul acesta se va schimba în favoarea copiiilor. Copiii sunt foarte talentaţi, ar fi păcat să ne ţinem strict de regulament. Concurenţii care nu trec anul acesta trebuie încurajaţi, de cei care au lucrat cu ei, să nu se oprească, să exerciteze mai departe şi să se anunţe anul viitor. La prima ediţie la care eu am fost în juriu, am propus să-i primim pe toţi, pentru că ei sunt foarte disciplinaţi şi pe parcurs vor învăţa din greşelile proprii. Dacă noi, cei adulţi „tăiem” lista, copilul se dezamăgeşte şi mâine poate nu mai vrea să cânte. Dacă copilul participă cu încurajare din partea noastră, va cânta şi mai bine. Din aspect organizatoric pot să amintesc că totul a decurs bine, copiii s-au simţit bine, au fost primiţi foarte frumos, dar un lucru special este că s-au întâlnit cu colegii din alte localităţi şi şi-au făcut prieteni noi.

2.jpg

Todor Doru Ursu, preşedintele Asociaţiei pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluţ” a menţionat următoarele:

  • Azi la Torac am avut ocazia să ascultăm un număr mare de copii talentaţi din şapte localităţi. Când vorbim despre soliştii vocali şi instrumentişti din Torac, pot să spun că sunt foarte mulţumit. Repetiţiile care au avut loc înainte de audiţie au decurs cu regularitate şi copiii au dovedit că au exercitat mult, exprimându-şi în primul rând dragostea faţă de cântecul românesc şi bineînţeles talentul. Până la festival ne vom pregăti şi mai bine, pentru ca să ne prezentăm perfect, iar participanţilor le doresc mult succes.
 

Articole similare selectate pentru tine

Unicul ulm din hotarul torăcean are peste 250 de ani

Din vara anului 2012 a început ideea de a păstra unicul ulm din hotarul torăcean pe care l-au adus strămoşii torăceni, odată cu stabilirea lor pe acest pământ.

Un actor torăcean cucereşte România

Kornel Mili, tânărul actor din Torac care a obţinut la ediţia de anul trecut a ,,Zilelor de Teatru" premiul III în categoria rolurilor masculine, îşi continuă ascensiunea în carieră.

Tabla de marmoră cu poruncile dumnezeiești, unicat pe mapamond

Ortodoxia răsăriteană şi în genere cultul creştin al dreptei credinţe au presărate, de la un capăt la celălalt al pământului, mii şi mii de lăcaşe de la extraordinare bisericuţe de lemn datate de sute de ani, biserici şi hramuri de toate mărimi, mănăstiri, locuri de rugăciune, popasuri de pelerinaj ortodox