Statuia Sfântului Florian din Panciova

May 05, 2016

florian1.jpg

Statuia Sfântului Florian, protectorul pompierilor, a fost turnată din fier și se află pe strada Vojvode Radomira Putnika, colţ cu strada Cara Lazara din Panciova. Dezvelirea statuii a fost în 1813 pe 4 mai când a fost și sfințită.


Statuia a fost ridicată pe un postament în formă de patrulater zidit, cu înălţimea de 177 cm. Sculptura măsoară  233 cm de la bază la partea superioară şi îl reprezintă pe sfânt îmbrăcat cu un hiton scurt, cu un colţ petrecut peste umăr. Pe cap are un coif cu panaș, iar în picioare poartă cizme scurte. Pe coapsa stângă îi atârnă o sabie grea.

În mâna stângă ține drapelul, iar în mâna dreapta o găletuşă plină cu apă cu care stinge un incendiu la macheta unei case în flăcări. Modelul casei se află lângă piciorului său drept. Pe partea din spate stânga a postamentului,  este gravat cuvântul ,,Blansko”, despre care se presupune că ar fi atelierul unde a fost turnată sculptura, fapt totuși neconfirmat până astăzi.  Statuia este înconjurată de un gard format din patru stâlpi de mică înălțime uniţi prin lanțuri, lucrate de Anton Hermann Gramberg.

Din volumul: Patrimoniul cultural al Banatului, un patrimoniu European

Coordonator: Prof. PhD. Marian Mihăilă

 

 

Articole similare selectate pentru tine

S-a aprobat proiectul autostrăzii Panciova - Timișoara

Autostrada Panciova – Timișoara cu lungimea de 130 de kilometri, care la Belgrad se conectează la Coridorul 11, așteaptă studiul de fezabilitate, iar cei mai interesați sunt italienii care în România au peste 11.000 de companii, pentru că au nevoie să se conecteze cu portul Bar din Muntenegru.

Primele societăți, instituții și publicații ale românilor din Panciova

Pe la mijlocul veacului al XVIII-lea în Panciova au fost colonizați și români (pe lângă populația germană și sârbă) – din părțile Ardealului, dar și din regiunea muntoasă a Banatului. Un număr nu prea mare de români au trăit în Panciova și înainte de colonizare de la mijlocul secolului al XVIII – lea.

Prelegere despre relațiile sârbo-române

Un eveniment de la care ne-am așteptat mai mult s-a petrecut pe data de 17 martie în sala mare a Bibliotecii din Panciova – un spaţiu prea mare pentru o lansare de carte care a reunit public restrâns. Totuşi, pentru români prelegerea a fost importantă, pentru că a fost prezentată cartea Romanians in Serbia Under The Serbian-Romanian Relations (Românii din Serbia în contexul relațiilor sârbo-române).