VODICA ÎNCHINATĂ ÎNĂLȚĂRII SFINTEI CRUCI DIN UZDIN

May 16, 2016

vodica1a.jpg

Această capelă a fost închinată Înălțării Sfintei Cruci. Se află pe raza  satului – cătunului Kotul Mik (Cotul Mic).


A fost ridicată la începutul secolului XIX, când Uzdinul era o localitate pe frontiera militară  bănățeană (1764 – 1872/3). Conform relatărilor, vodica a fost ridicată de către un ofițer grăniceresc  de naționalitate cehă, deoarece apa din izvor a ajutat-o pe unica sa fiică să se vindece. În trecut această vodică avea o curte împrejmuită cu gard viu.

vodica2a.jpg

Astăzi se păstrează numai  o intrare masivă construită în stilul barocului rustic.

Din volumul: Patrimoniul cultural al Banatului un patrimoniu european

Coordonator: Profesor PhD. Marian Mihăilă

 

Articole similare selectate pentru tine

Uzdinenii în fața Muzeului militar din Parcul Carol, 1935

Excursie în România, 1935 - Fotografia este realizată în fața Muzeului militar din Parcul Carol, în față este mormântul Eroului necunoscut iar roată de Muzeu sunt tunuri vechi înșirate.

Simboluri istorice ale Uzdinului 2/2

În tendința de a depăși obstacolele pe care natura i le-a pus în cale, în căutare de hrană, dar și din dorința de comunicare cu semenii săi, omul a reușit, din cele mai vechi timpuri, să lege malurile râurilor, prăpastiilor și să învingă alte piedici care-I întretăiau drumul. Podurile, la început simple, cu doar câte o bârnă așezată de-a curmezișul, s-au construit mai târziu din lemn sau din alte materiale disponibile.

Simboluri istorice ale Uzdinului 1/2

Venind pe șoseaua ce leagă Belgradul, Panciova și Zrenianinul, la doi pași de la intrarea în Uzdin, pe partea stângă a drumului, la umbra ridicăturii de pământ Cula lui Bagiu, din tufărișurile de trestie se ridică trei construcții: crucea, poarta și Gropul (izvor tămăduitor deasupra căruia, într-o perioadă pierdută în negura vremurilor, a fost construită o capelă rotundă pentru a proteja apa tămăduitoare care izvorăște aici). Rămâne un mister când a fost descoperit izvorul și din ce cauză este numit „Gropu lu Dronea”.