Simboluri istorice ale Uzdinului 1/2

May 04, 2018

uzdin3.jpg

Venind pe șoseaua ce leagă Belgradul, Panciova și Zrenianinul, la doi pași de la intrarea în Uzdin, pe partea stângă a drumului, la umbra ridicăturii de pământ Cula lui Bagiu, din tufărișurile de trestie se ridică trei construcții: crucea, poarta și Gropul (izvor tămăduitor deasupra căruia, într-o perioadă pierdută în negura vremurilor, a fost construită o capelă rotundă pentru a proteja apa tămăduitoare care izvorăște aici). Rămâne un mister când a fost descoperit izvorul și din ce cauză este numit „Gropu lu Dronea”.


Este un izvor tămăduitor, cum sunt și multe altele din Banat și Câmpia Panonică, apărut ca dar al naturii. Izvorul a fost descoperit întâmplător și s-a folosit pentru alinarea suferințelor oamenilor. Ulterior, ca și oricărui lucru făcător de minuni, i s-au atribuit forțe care îmbină realitatea cu fantasticul, știința cu misterul și efectul somatic cu cel psihologic.

Legenda spune că în perioada Confiniului Militar un căpitan din familia Spăriosu (care pe atunci a fost una dintre cele mai numeroase familii din Uzdin, păstrându-și acest statut și în vremea noastră) a avut o fetiță nevăzătoare. Într-o noapte, căpitanul a visat că ar trebui să meargă la marginea satului și să sape într-un anumit loc până va da de apă. Din superstiție (sau cine știe din ce alte motive), căpitanul s-a dus în acel loc. A săpat și la scurt timp apa a țâșnit la suprafață. De atunci izvorul Gropului nu a mai secat. Așa cum i s-a zis căpitanului în vis, fetița s-a spălat cu apa izvorului pe ochi. Minunea s-a înfăptuit: fata și-a primit vederea.

uzdin5.jpg

Ulterior, unii medici au recomandat persoanelor cu probleme de vedere să folosească apa din Grop. Nu este cunoscut care au fost efectele, dar cert este că ulterior, deasupra izvorului, s-a construit o capelă rotundă cu o cupolă, în vârful căreia se află o cruce. În cursul anilor, localnicii au frecventat acest loc. Cu această ocazie, credincioșii treceau pe sub poarta de pe marginea drumului, pe care o sărutau.

În trecut, la Grop venea multă lume, fie să-și astâmpere setea, să caute tămăduire sau, pur și simplu, din motive de credință. În zilele când avea loc Târgul Mare de la Debeljača, locuitorii din Uzdin, Tomaševac, Orlovac și din alte localități mai îndepărtate așteptau la rând să facă acest lucru.

uzdin6.jpg

Astăzi, timpul și nepăsarea oamenilor își spun cuvântul. Gropul este în stare avansată de degradare, cu tencuiala căzută, încojurat din toate părțile de trestie deasă. Poate că într-o zi, fie din interes, fie din considerație față de unul din simbolurile Uzdinului, Gropul își va recăpăta înfățișarea de altădată și își va juca din nou rolul pentru care a și luat ființă. Printre trestie, acum se poate vedea doar crucea de pe acoperiș, crucea de pe ușă și soarele trac în partea de vest, cel din urmă fiind un alt mister al acestui izvor tămăduitor.

Liviu Bulic

 

Articole similare selectate pentru tine

VODICA ÎNCHINATĂ ÎNĂLȚĂRII SFINTEI CRUCI DIN UZDIN

Această capelă a fost închinată Înălțării Sfintei Cruci. Se află pe raza satului – cătunului Kotul Mik (Cotul Mic).

Uzdinenii în fața Muzeului militar din Parcul Carol, 1935

Excursie în România, 1935 - Fotografia este realizată în fața Muzeului militar din Parcul Carol, în față este mormântul Eroului necunoscut iar roată de Muzeu sunt tunuri vechi înșirate.

Simboluri istorice ale Uzdinului 2/2

În tendința de a depăși obstacolele pe care natura i le-a pus în cale, în căutare de hrană, dar și din dorința de comunicare cu semenii săi, omul a reușit, din cele mai vechi timpuri, să lege malurile râurilor, prăpastiilor și să învingă alte piedici care-I întretăiau drumul. Podurile, la început simple, cu doar câte o bârnă așezată de-a curmezișul, s-au construit mai târziu din lemn sau din alte materiale disponibile.