Masa rotundă privind politica minorităților și integrarea europeană a Serbiei

Jun 16, 2016

0d7764695c55c5d1c3edadce4a2a2cb9_S.jpg

Forumul pentru Relații Interetnice a organizat, sâmbătă, 11 iunie 2016, la hotelul Moscova din Belgrad, o masă rotundă cu tema „Relațiile bilaterale dintre Serbia și România: politica minorităților și integrare europeană”. La întâlnire au participat patru lideri ai comunității românești din Serbia de Răsărit.


Masa rotundă a adus în discuție mai multe subiecte interesante, precum: relațiile sârbo-române și integrarea europeană a Serbiei; Statutul minorităților naționale din Serbia și România și cooperarea în rezolvarea problemelor comune; potențialul relațiilor economice bilaterale și transfrontaliere; recomandări pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Serbia și România, consemnează Romeo Crîșmaru pentru jurnalromanesc.ro.

La întâlnirea de la Belgrad a participat și președintele Uniunii Sârbilor din România, Ognean Krstić, care a vorbit despre modul în care minoritatea sârbă din România este tratată și despre faptul că în România drepturile minorităților naționale sunt respectate cu sfințenie, România fiind un exemplu european în respectarea drepturilor minorităților naționale.

Această masă rotundă este al doilea, dintre cele patru astfel de evenimente pe care Forumul pentru Relații Interetnice le organizează în cadrul proiectului „Politica minorităților și integrarea europeană - rolul relațiilor bilaterale", cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la Belgrad.

Fiecare dintre mesele rotunde sunt dedicate integrării europene și relațiilor pe care Serbia le are cu fiecare din țările vecine membre ale Uniunii Europene (Bulgaria, România, Ungaria și Croația), cu accent pe situația minorităților naționale, precum și rolul politicilor de stat în procesul de integrare europeană a Serbiei. Scopul acestor mese rotunde este de a analiza problemele relațiilor dintre Serbia și țările vecine, pe de o parte în legătură cu poziția minorităților naționale și pe de altă parte cu politica generală de integrare a Serbiei, precum și de a propune recomandări pentru rezolvarea lor.

Dintre liderii comunității Românești din Serbia de Răsărit, la dezbaterea de la Belgrad au participat Predrag Balașevici – președintele Partia Neamului Rumânesc, Dușan Pîrvulovici – directorul Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin, Zavișa Jurj – președintele Asociației românești „Ariadnae Filum” și Tihan Matasarevici – președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo și membru al Consiliului Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia (CNMNRS).

Întâlnirea a început cu o prezentare generală a relațiilor sârbo-române și integrarea europeană a Serbiei, având ca moderator pe Dusan Janjic, președintele Comitetului executiv al Forumului pentru Relații Interetnice. Intervențiile de la acest capitol au aparținut diplomatului dr. Zoran Milivojević, ministrului responsabil pentru Integrarea Europeană din Guvernul Serbiei - Jadranka Joksimović, precum și ambasadorului României la Belgrad – Excelența Sa, Daniel Banu.

De asemenea, în a doua parte s-a discutat și despre poziția minorităților naționale din Serbia și România și cooperarea în rezolvarea problemelor. Aici au intervenit Eniko Lacziko, subsecretar de Stat, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului România Ivan Bosnjak, secretar de stat, Ministerul Administrației de Stat și Autonomia Locală, Marcel Drăgan, secretar al CNMNRS. O intervenție aparte a avut și președintele Uniunii Sârbilor din România, Ognjan Krstić.

S-a mai discutat, în a treia parte a forumului și despre cooperarea economică, bilaterală și transfrontalieră; Managementul, transportul și infrastructura pe Dunăre; Securitatea energetică; turismul și cooperarea transfrontalieră ca o șansă de a dezvolta și consolida comunitățile locale.

Din România a participat Smaranda Enache, co-președinte al Ligii pentru Europa, iar din Serbia - Sanda Simic Stambolic, director adjunct, Direcția transfrontalieră și cooperarea transnațională, Oficiul pentru Integrare Europeană, precum și Veljko Jovanović, Consilier al Președintelui Camerei de Comerț a Serbiei. De la Ambasada României la Belgrad a mai participat secretarul II al ambasadei - Alexandru Petruț.

 

Articole similare selectate pentru tine

Un simbol unește două națiuni - Regina Maria

O personalitate a Balcanilor, foarte puțin cunoscută în România, este Regina Maria a Iugoslaviei, soția Regelui Alexandru al Iugoslaviei, titlul său deținut la căsătorie fiind Alexandru I Karađorđević (Karagheorghevici), Regele Serbiei. De ce știm atât de puțin despre o femeie care a devenit simbol pentru doua națiuni, unind sentimentele românilor și sârbilor pentru excelență și sacrificiu în servirea popoarelor? Comunismul este unul dintre motive, însă recuperarea istoriei este un proces firesc pentru regăsirea demnității și istoriei comune în spațiul balcanic.

Problemele cu care se confruntă absolvenţii facultăţilor din România pe cale de rezolvare

Delegaţia Consiliului Naţional Român, condusă de preşedintele Daniel Petrovici, s-a întâlnit recent la Belgrad, cu Ana Brnabić, ministrul pentru Adminstraţia Statală şi Autoguvernarea Locală. Brnabić este totodată şi preşedinta Consiliului Republican pentru Minorităţile Naţionale.

Înfrângerea Imperiului otoman la Belgrad

Iancu de Hunedoara cheamă, în vara anului 1456, popoarele creștine la luptă împotriva armatelor otomane, ce porniseră asupra Belgradului cu intenția declarată de a-l cuceri. Socotită „cheia” independenței regatului maghiar cetatea dunăreană – reprezenta prima stavilă serioasă în calea înaintării turcilor spre inima Europei.