O Biblie veche de aproape un secol şi jumătate

Jun 22, 2016

biblia.jpg

Recent, un consătean din Torac mi-a adus doi saci cu cărţi pe le-a primit cadou, dar, nefiind curios, nu s-a uitat la conținutul lor. Printre romanele din literatura universală am găsit o carte veche de aproape un secol şi jumătate. E vorba de o Biblie. Deşi a aparţinut mai multor familii, Cartea cărţilor a fost bine păstrată.


,,Sfânta Scriptură a vechiului şi a noului testamentu” a apărut la Iaşi în 1874, la tipografia ,,Tipo-Litografia H.Goldner”. Pe prima pagină, ca subtitlu, scrie: ,,Ediţiune nouă, revezută după testurile originale şi publicată de Societatea Biblică pentru Britania şi Străinătate”, menționează Ionel Miat în săptămânalul Libertatea.

Biblia are formatul A4 şi coperte groase, de culoare neagră. Cele peste o mie de pagini sunt bine legate, nelipsind nicio filă. Textul este într-o fază intermediară a limbii române, la trecerea de la slavonă la română.

În cartea „Întâia de la Moisi”, cum este scris în original, apare numele ,,Dumnezeu”, dar, începând de la al doilea capitol, ,,Exodul” şi până la sfârşitul Sfintei Scripturi, este folosit numele Iehova, cum apare în toate Bibliile vechi.

 

Articole similare selectate pentru tine

Unicul ulm din hotarul torăcean are peste 250 de ani

Din vara anului 2012 a început ideea de a păstra unicul ulm din hotarul torăcean pe care l-au adus strămoşii torăceni, odată cu stabilirea lor pe acest pământ.

Un actor torăcean cucereşte România

Kornel Mili, tânărul actor din Torac care a obţinut la ediţia de anul trecut a ,,Zilelor de Teatru" premiul III în categoria rolurilor masculine, îşi continuă ascensiunea în carieră.

Tinerele talente au dovedit că iubesc cântecul românesc

Consiliul Festivalului a organizat sâmbătă, 23 aprilie a.c., la Şcoala Generală „George Coşbuc” din Torac cea de-a doua preselecţie a soliştilor vocali şi instrumentişti, candidaţi pentru participarea la Festivalul de Folclor Românesc al Copiilor din Voivodina, care se va desfăşura în zilele de 3 şi 4 iunie la Coştei.