Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Nașterea Banatului modern
Jul 24, 2016
21 iulie 1718: Imperiul Otoman a cedat Austriei, prin Tratatul de la Passarowitz, Banatul, Oltenia, nordul Serbiei și al Bosniei.
Tratatul de la Passarowitz sau de la Pojarevăţ (sârbă – Požarevac, germană – Passarowitz, în Serbia de nord, pe râul Morava), din 21 iulie 1718, a fost cel prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte şi Imperiul Habsburgic şi Republica Veneţiană de cealaltă parte, consemnează banatulazi.ro.
În perioada 1714-1718, otomanii au avut mai multe succese împotriva Veneţiei şi în luptele purtate în Grecia, dar au fost înfrânţi la Petrovaradin, în 1716, de către trupele imperiale habsburgice conduse de prinţul Eugen de Savoia. Tratatul a reflectat de jure situaţia militară existentă de facto în acel moment.
Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timişoarei, Serbia de Nord (inclusiv Belgradul), nordul Bosniei şi Oltenia în favoarea Casei de Habsburg. Veneţia şi-a pierdut posesiunile din peninsula Pelopones şi din Creta, câştigate prin Tratatul de la Karlowitz, păstrând doar insulele Ioniene şi Dalmaţia.
Belgradul şi Oltenia au fost obţinute ulterior înapoi de Imperiul Otoman în 1739, prin Tratatul de la Belgrad. Din punct de vedere juridic, conform tratatelor semnate anterior, Imperiul Otoman nu avea dreptul să cedeze teritorii precum Oltenia (1718), Bucovina (1775) sau Moldova dintre Prut şi Nistru (1812, de atunci încoace denumită Basarabia) deoarece nu erau provincii ale imperiului, ci aparţineau principatelor creştine tributare Ţara Românească şi Moldova.
Voievozii atunci la putere, respectiv Ioan Mavrocordat în Ţara Românească şi Grigore III Ghica în Moldova, precum şi mitropolitul Veniamin Costache, au protestat, însă zadarnic.
Foto: Teritoriile atribuite Habsburgilor în urma tratatului de la Pojarevăţ
Articole similare selectate pentru tine
Simpozionul Științific ”Presa și Literatura în Banat”
Recent a avut loc Simpozionul Științific ”Presa și Literatura în Banat”, ediția a IX-a, organizată de Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina împreună cu Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu” al Academiei Române - Filiala Timișoara.
Regiunea Banat - o călătorie în trecut de-a lungul secolelor
Prin regiunea Banat înţelegem unghiul de sud-est al bazinului Panonic, sau vorbim de spaţiul cuprins între ramurile Carpaţilor la Răsărit, râul Mureş la Nord, Tisa la Vest şi Dunărea la Sud. Cu toate că prin noţiunea Banat de obicei înţelegem doar câmpie, prin Banat înţelegem şi Carpaţii de Sud, respectiv Munţii Banatului, care încep cu Munții Vârşeţului.
Răscoala românilor bănăţeni din 1737-1739
Izbucneşte războiul austriaco-turc (1736 – 1739) şi Banatul devine teatru de război. Cu prilejul izbucnirii războiului şi nemulţumiţi de sistemul fiscal recent instalat precum şi de excesele birocraţiei, românii bănăţeni declanşează răscoala antihabsburgică.