Farmacia cu scară din Vârșeț

Aug 17, 2016

apoteca1.jpg

 Clădirea se află în centrul localităţii Vârșeț, pe strada Stevana Nemanje nr. 1, colț cu strada Kumanova. În această clădire în anul 1783 domnul Pelevan a deschis prima farmacie din Vârșeț cu numele de ,,Kod spasitelja / La salvatorul”.


Aici a funcționat farmacia neîntrerupt timp de două secole,  până în 1971. Proprietarii s-au schimbat, din 1928 a fost farmacist aici domnul Aleksandar Jovanović, fratele pictorului Paja Jovanović. În anul 1965 clădirea a fost atribuită muzeului din Vârșeț, iar astăzi sunt găzduite aici expoziții permanente, cum sunt ,,Istoria culturii sănătății din Banatul de Sud” și ,,Mărturii despre Paja Jovanović”. Clădirea vechii farmacii a fost construită la mijlocul secolului XVIII, pe partea sârbească a orașului, pe vremea când existau două unităţi teritorial-administrative, respectiv Vârșețul sârbesc și Vârșețul german.

apoteca2.jpg

Prin poziția sa pe colț închide secţiunea de forma neregulată, păstrându-se astfel una dintre puținele urme ale aspectului vechii localități. Scara exterioară prin care se ajunge la parterul înalt reprezintă atracţia principală a obiectivului, împrejmuit cu un gard din fier forjat. Scările sunt simbolul de recunoaștere și detaliul care clasifică această clădire în categoria construcțiilor arhitectonice atipice din fondul de construcții din Vârșeț.

apoteca3.jpg

Subsolul înalt, cu bolți, este împărțit în încăperi mai mici, iar acolo ca și în trecut se află spaţii meșteșugărești și comerciale. Stilul construcției clădirii este unul tipic baroc, iar fațada este de tip clasic și a apărut cel mai probabil în urma unei renovări de la jumătatea secolului XIX. Pe lângă scările caracteristice, un alt detaliu interesant este acoperișul înalt. În pod spaţiile au fost folosite cândva pentru uscarea plantelor medicinale.

Din volumul: Patrimoniul cultural al Banatului – un patrimoniu European

Coordonator: Profesor PhD. Marian Mihăilă

 

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.