Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
S-au descoperit peste 40 de nave antice în adâncurile Mării Negre
Oct 26, 2016
Adâncurile Mării Negre, unde nu există nici lumină și nici oxigen, par a fi locul ideal pentru conservarea epavelor. Expediția Proiectului care cercetează arheologia Mării Negre (Black see MAP), condusă de o echipă internațională a Centrului de Arheologie maritimă al Universității din Southampton, cartografiind adâncurile Mării Negre au descoperit accidental mai mult de 40 de epave antice din perioada otomană și bizantină.
Expediția s-a dus la mai bine de 1.800 de metri adâncime și s-au folosit cele mai avansate echipamente subacvatice din lume. Navele descoperite s-au scufundat cu sute de ani în urmă și au oferit peisaje minunate pe fundul mării.
”Ne străduim să răspundem la câteva întrebări aprig dezbătute, despre momentul când nivelul apei a crescut, cât de rapid s-a făcut acest lucru și ce efecte a avut asupra populațiilor umane care trăiau pe această întindere de pe coasta bulgară a Mării Negre. Principalul obiectiv al acestui proiect este de a efectua studii geofizice, pentru a detecta fostele suprafețe de teren îngropate pe fundul mării și de a crea o reconstrucție a preistoriei Mării Negre”, a transmis profesorul Jon Adams, cel care conduce întreg proiectul.
Profesorul Adams, cercetătorul principal al proiectului, remarcă faptul că epavele găsite în timpul cercetărilor geofizice extinse reprezită o descoperire fascinantă, uimitor fiind modul în care epavele s-au păstrat în condiții anoxice (absența oxigenului), la o adâncime mai mare de 150 de metri.
Epavele găsite din vremea imperiilor otomane și bizantine furnizează informații despre comunitățile de pe malul Marii Negre, pentru că s-au descoperit mai multe colonii și activități comerciale în această parte a Europei. După ce turcii au ocupat Constantinopolul în 1453 schimbându-i numele în Istanbul, Marea Neagră a fost închisă pentru comerț mai mult de 400 de ani, practic până în 1856, când se redeschide după Tratatul de la Paris.
Articole similare selectate pentru tine
Marea Neagră sau Marea Vlahă
În ziua de 13 septembrie 2000, agenţiile de presă împânzeau globul cu o ştire întradevăr senzaţională: celebrul explorator Dr. Robert Ballard, descoperitorul epavei Titanicului, într-o expediţie organizată sub egida prestigioasei „National Geographic Society”, a găsit pe fundul Mării Negre vestigii de habitat uman de dinainte de Potop.