AGIRo la o nouă ediție

Nov 07, 2016

agiro2014-3.jpg

La Arad a avut loc cea de-a 39-a ediție a Congresului cadrelor didactice din România și al cadrelor didactice de peste hotare (AGIRo), eveniment care a reunit peste 400 de profesori, învățători și educatori din toate județele țării și din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria și Bulgaria.


De la primul congres din 1898 de la Ploieşti şi până la recentele Congrese Naţionale, de la Arad, Bucureşti (Palatul Parlamentului), Constanţa, Slobozia, Buşteni, Chişinău, Slatina, Suceava, Cernăuți, Cluj-Napoca și Constanța, congresele AGIRo au intrat deja în tradiţia învăţământului românesc.

La congresul AGIRo de anul trecut, domnul ministru Remus Pricopie a pus în discuție în premieră și a lansat noi măsuri și strategii: obligativitatea grupei mari la grădiniță din 2015 și a învățământului obligatoriu de la 3 ani din 2018, problema ,,acută” a creșelor pentru copiii de sub 3 ani, ocuparea prin concurs până în sptembrie 2015 a tuturor celor 10 000 funcții de conducere, acordarea unei sume de bani cadrelor didactice, echivalentul a 150 de euro, pentru a-și cumpăra materiale didactice, cărți și reviste, abonamente la diferite site-uri specializate sau reviste specializate, dar și pentru participarea la conferințe. Viorel Dolha, președintele AGIRo, a ținut să remarce că are încredere în spusele domnului ministru fiindcă acesta a înfăptuit tot ceea ce promisese cu exact un an în urmă la congresul de la Slatina (vezi manuale digitale, completarea legii educației etc).

1.jpg

Din 2015 AGIRo speră la un nivel mult mai structurat, al colaborării cu colegii din Serbia și Ucraina, bazat exclusiv prin intermediul asociațiilor omoloage naționale din Serbia și Ucraina și al viitoarelor asociații ale cadrelor didactice de etnie română din Serbia, respectiv Ucraina. În R.Moldova, de ani buni, se colaborează instituțional doar prin asociația învățătorilor de acolo și nicidecum prin inițiative în nume propriu, nereprezentative, sporadice și efemere.

3.jpg

La Congresul de la Arad, Serbia a fost reprezentată de Dr. Dorinel Stan, președintele Asociației ”Românii Independenți din Serbia”, Ivița Glișici, președintele filialei  ”Forumului European pentru Cultură și Istorie” și mai mulți profesori care predau în limba română.

 

Articole similare selectate pentru tine

Universitatea din Arad s-a prezentat liceiștilor din Vârșeț

În timpul celui de-al doilea semestru, reprezentanți ai universităților din țară și străinătate folosesc momentul pentru a vizita licee și pentru a cunoaște absolvenții școlilor primare cu oferta lor educațională.

Super-afacere în agricultură cu ajutorul internetului

O familie de localnici din Păuliş, Arad, a reușit să pună pe picioare o super-afacere doar cu câteva sfaturi de pe Internet și cu o idee fără concurență în zonă. Doina şi Ioan Ciuban cultivă şi vând mirodenii precum salvie, rosmarin, busuioc, coriandru, echinaceea, oregano, iar îndeletnicirea le aduce venituri frumoase.

Membrii Consiliului Director URS la Arad

La invitația Consiliului Județean Arad am participat în 2 și 3 martie 2018 la câteva activități culturale la care au fost și invitați din România, Serbia, Ungaria, Germania, SUA.