Forumul Agricol "Hrană pentru Europa" la Vârșeț

Nov 10, 2016

forum.jpg

Produsele autohtone în viitor vor avea eticheta de origine "calitate din Serbia", a declarat ministrul Agriculturii și Protecției Mediului Branislav Nedimović, la deschiderea celui de-al 6-lea Forum Agricol "Hrană pentru Europa" din Vârșeț. De asemenea, ministrul a anunțat că Serbia de anul viitor va putea aplica pentru fonduri IPARD de la Uniunea Europeană.


Între 3 şi 5 noiembrie, la hotelul ,,Srbija” din Vârşeţ a fost organizată ediţia a şasea a Forumului Agricol ,,Hrană pentru Europa”. Scopul organizării acestui forum, după spusele organizatorilor - Institutul Economic şi Asociaţia Economiştilor Agrari din Serbia – este de a rezolva dilemele agrare, care nu sunt puține, prin dialog. Forumul a fost organizat pentru prima dată la Vârşeţ, iar tema ediţiei de anul acesta a fost ,,Siguranţa alimentară”, informează evrsac.rs.

Adresându-se experților în domeniul afacerilor agricole, Branislav Nedimović, Ministrul Agriculturii și Protecției Mediului, a declarat că nu va exista nici un export de produse alimentare în Europa, dacă nu se respectă criteriile de siguranță ale Uniunii Europene. Situația cu Rusia este și mai complicată. Problema este că exportăm materii prime foarte ieftin pentru că nu avem unde a le menține și păstra pentru momentul în care acestea vor avea un preț mai mare, a spus el. A anunțat că anul viitor, în conformitate cu resursele disponibile, care deocamdată nu se știe cât vor fi, se va investi în capacitatea de stocare a materiilor prime.

Potrivit spuselor sale cele mai bune perspective pentru export sunt fructele, legumele, carnea de vită și produsele pescărești.

Experţi eminenţi în domeniu, miniştri, directori, manageri agricoli, reprezentanţi din partea companiilor naţionale şi international au dat răspunsuri la o serie de întrebări, între care: Cum văd miniştri şi managerii agricoli economia Serbiei? Al cui este pământul Serbiei? Care sunt standardele de protecţie alimantară în Serbia? Ce înseamnă fair-trade în agricultură? Care sectoare sunt purtătorii dezvoltării agricole în circumstanţele actuale în agricultură? Care ne sunt priorităţile?

Participând la Forum, Dragan Glamočić, Consilierul președintelui Guvernului Republicii Serbia, a declarat că orientarea guvernului sârb este de a ajuta fermele, în mare pe cele mici și mijlocii, însă, bineînțeles, nu se vor abandona nici fermele mari.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.