”Vârșețul” orbitează în jurul lui Marte

Dec 06, 2016

vrsac-kruzi-oko-marsa800.jpg

Satelitul cu semnătura "Vârșeț", la a cărei echipare și pregătire de lansare a participat și vârșețeanul Milutin Pavlov, timp de cincisprezece ani orbitează în jurul Planetei Roșie trimițând sute de mii de fotografii.


Vârșețeanul Milutin Pavlov (65), care din 1970 trăiește în Statele Unite, a îndatorat mult și neobișnuit concetățenii săi. Cât de "mult"? Ei bine, de aici și până – la Marte. Pe platforma satelitului, care în 2001 de la Cape Kennedy, cu ajutorul rachetei a fost lansat spre Marte, pentru a înregistra condițiile meteorologice și configurația solului de pe planeta îndepărtată, designerii au construit și o placă din material special, unde s-au semnat toți participanții la construcția satelitului. În partea din stânga a plăcii, mai sus, în al treilea rând, cu litere mari scrise manual găsim cuvântul – Vârșeț (Vršac). Satelitul artificial, din cadrul programului NASA /JPL - 2001 Mars Odyssey, orbitează în jurul planetei Marte aproape cincisprezece ani, din 19 aprilie 2001, împreună cu ”Vârșețul” și celelalte semnături ca dovadă a proiectului interplanetar finalizat cu succes.  Printre semnatari sunt și copiii lui Milutin - fiica Sonja (34), avocată și fiul Marko (30), inginer aeronautic.

Jovica Danilović

 

Articole similare selectate pentru tine

Zborul lui Aurel Vlaicu la Vârșeț

Aurel Vlaicu, pionier al aviației mondiale, acela care s-a încumentat să zboare deasupra Bucureștiului, deasupra Vienei, în vara anului 1912 a zburat și peste Vârșeț.

Vârșețul pe timpul moscheilor și semilunei

Este mai puțin cunoscut faptul că un număr mare de vârșețeni erau de credință musulmană și că în oraș existau cel puțin două moschei, dintre care una era din piatră. Primii germani care s-au stabilit în Vârșeț după eliberarea de sub turci - nu aveau lăcașurile lor ci foloseau moscheea adaptată nevoilor lor.

Vârșețul în Evul Mediu, noi descoperiri

Prelegerea "Vârșețul în Evul Mediu" a fost ținută în Salonul Bibliotecii Orășănești, joi, 13 octombrie, locul fiind neîncăpător pentru cei care iubesc istoria orașului sub Culă. Prelegerea a fost organizată cu prilejul aniversării jubileului a 300 de ani de la eliberarea Vârșețului de turci, iar vizitatorii, adunați într-un număr mare au venit, în principal, din cauza noilor informații anunțate despre trecutul orașului.