Vârșețul pe timpul moscheilor și semilunei

Dec 13, 2016

800.jpg

Este mai puțin cunoscut faptul că un număr mare de vârșețeni erau de credință musulmană și că în oraș existau cel puțin două moschei, dintre care una era din piatră. Primii germani care s-au stabilit în Vârșeț după eliberarea de sub turci - nu aveau lăcașurile lor ci foloseau moscheea adaptată nevoilor lor. 


Azi orașul este decorat cu impozanta catedrală Sf. Gerhard și cu mai multe biserici ortodoxe împistrite cu iconostasuri de mare valoare, precum și cu diferite lăcașuri ale comunități creștine – baptiști, penticostali, adventiști... Un oraș creștin tipic pentru Europa Centrală, cu atât mai greu de imaginat că pe timpuri era complet diferit. După căderea orașului sub stăpânire turcească, s-a ajuns la un nivel mare de islamizare a cetățenilor, fie forțat sau de dragul beneficiior, adică scutiri de taxe, progrese în comerț și avansare în serviciul public. Foarte puține date au rămas din perioada ocupației turcești, dar este evident că toate bisericile creștine au fost construite după eliberarea de sub iarmul turcesc, ceea ce duce la concluzia că, ori orașul nu a avut nicio biserică creștină în perioada respectivă, ori erau transformate în moschei.

Într-adevăr, toate bisericile au fost construite în secolul al 18-lea, după eliberarea de turci - și asta se referă și la bisericile ortodoxe și catolice. Biserica Congregațională (Saborna crkva) a fost construită între anii 1728-1760. Este adevărat că creștinismul a fost reprezentat și înaintea invaziei otomane, dovadă fiind mănăstirile din vecinătatea Vârșețului, dar în oraș, populația era mai mult de jumătate de religie islamică.  Se presupune că o moschee s-a găsit la începutul Bulevardului Žarko Zrenjanin, în apropiere de actuala Fabrică de bere, iar alta a fost în centrul orașului, azi în locul ei este catedrala Sf. Gerhard. Creștinismul în Vârșeț se dezvolta destul de lent, biserica ortodoxă a fost construită și reconstruită timp de 50 de ani, iar germanii au folosit o moschee de piatră pentru misă și servicii divine aproape douăzeci de ani,  până nu au construit prima biserică catolică. În conformitate cu unele surse, catedrala a fost construită pe locul moscheii, care, la rândul său, a fost construită pe locul bisericii ortodoxe ... După eliberarea de turci a început un val de re-creștinizare, Vârșețul devenind un oraș european nou și modern. Arhitectura europeană a înlocuit pe cea orientală și Vârșețul este acum un oraș frumos cu arhitectură creștină relativ conservată.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.