Școala din Nicolinţ

Jan 06, 2017

nicolint_serbia_biserica_ortodoxa_romana800.jpg

Nicolințul datează din anul 1404 şi aparţine Comunei Alibunar. Conform datelor statistice, aici au trăit cândva 4000 de suflete. Numărul acestora s−a micşoarat din an în an, astfel că în prezent, conform ultimului recensământ, să trăiască doar 1350 de locuitori, 900 cu domiciliu permanent.

Primele date scrise despre şcoala din Nicolinţ datează din anii 1778−1779, când cursurile au fost frecventate de 45 elevi. Primii învăţători au fost Daniel Pincu, Petru Liuba şi Simeon Todorovici, în perioda 1728 − 1847, iar în perioda 1848 – 1872 au fost învăţătorii Ion Petcu, Ilie Susa, Vasilie Popovici şi Ilia Stanciu. În anii ce urmează, numărul elevilor fiind în creştere evidentă, se simţea nevoia unui spaţiu mai mare. Astfel, au fost clădite două case pentru şcoalari, azi case parohiale.

Edificiul şcolar de azi este vechi şi datează din anul 1896, când pe vremea aceea s−a construit „o casă impozantă” vis a vis de Biserică. Ani în şir, aci a fost sediul Cancelariei Locale. Din anul 1957 clădirea a fost adaptată şi transformată în edificiu şcolar, în care şi în ziua de azi se desfăşoară cursurile.

La început a fost o şcoală cu şase clase, pentru ca ulterior să fie introduse şase, iar în urma celui de−al Doilea război mondial s−a trecut la învăţământul cu opt ani. Prima generaţie cu opt clase a fost generaţia născută în anul 1940 care au absolvit şcoala cu 8 ani în anul 1954/55.

Pe vremea aceea, mai precis în anii 1961/62 numărul elevilor, ciclul I – VIII, împreună cu preşcolarii a fost de 278 elevi, iar în clasa întâi au existat chiar două despărţăminte cu câte 30 elevi.

Aşa cum s−a micşorat numărul locuitorilor, tot la fel, din an în an, s−a redus şi numărul elevilor, aceasta datorându−se, în primul rând, şi natalităţii scăzute.

Skola_Nikolinci.jpg

Dealtfel, Şcoala Generală „2 Octombrie” din Nicolinţ, după numărul elevilor, se enumeră printre aşa−numitele „şcoli mici”. În clădirea şcolii sunt patru clase de tip general pentru desfăşurarea cursurilor, două clase – cabinete – mixte, o mare bucătărie şi bibliotecă şcolară. În curtea şcolii se găseşte sala de educaţie fizică.

Cabinetele sunt echipate cu cele mai moderne rechizite şcolare, audio−vizuale, televizoare, calculatoare, video ricordere, video – bim, proiector, scaner, instrumente muzicale, precum şi o bibliotecă bogată.

În munca de fiecare zi se introduc permanent cele mai moderne realizări pedagogice, în ceea ce priveşte desfăşurarea cursurilor. Prin aplicarea tehnologiei moderne în învăţământ se facilitează atât munca profesorilor cât şi a elevilor, astfel că această tehnologie se aplică la următoarele obiecte: informatica, istoria, limba română, cultura muzicală, geografia cât şi la alte obiecte. Introducerea tehnologiei moderne în şcoală a avut un ecou pozitiv, astfel că elevii sunt mult mai interesaţi de acest proces de învăţământ, ceea ce se poate vedea şi după rezultatele obţinute.

Într−o perioadă, elevii Şcolii Generale din Nicolinţ au fost membrii Orchestrei de Muzică Populară “Ghiocelul”, instruită de maestrul Ionel Corneanu, orchestră care a participat la Festivalul Copiilor de la Reşiţa – România, Festivalul de Muzică şi Folclor al Copiilor care a avut loc la Seleuş, “Festivalul Inimilor” de la Timişoara, România. La Întrecerile provinciale pentru recitatori, elevii de la această şcoală, au primit medalia de aur, Au participat şi la Întrececerile de matematică „Cangurul fără graniţe”.

Trebuie menţionat că un număr mare de elevi sunt membrii Clubului de Tenis de Masă “Rapid” din localitate care participă cu regularitate la toate competiţiile sportive începând cu cele locale, comunale, provinciale, la nivel de ţară dar şi în străinătate, înregistrând rezultate foarte bune, plasându−se mereu pe locurile de frunte.

Cu toate că este o şcoală micuţă, la Şcoala Generală „2 Octombrie” din Nicolinţ se organizează mai multe seminarii acreditate de Ministerul Învăţământului, apoi întrecerile tradiţionale cum sunt: întrecerile intercomunale şi republicane la limba română şi cultura exprimării, Zilele de Teatru pentru Copii, întrecerile sportive la tenis de masă, întrecerile comunale şi regionale din circulaţie „Ce ştii despre circulaţie” etc.

Cadrele didactice, pe lângă cursurile obligatorii organizează şi secţii aparte la unele obiecte cum sunt: secţiile de biologie, geografie, micii biologi, secţia de recitatori, de teatru, micii matematiceni, corul, sport etc.

În final, amintim că scopul principal al tuturor angajaţilor de aici este ca şcoala amintită să se transforme dintr−o şcoală generală clasică, într−o şcoală deschisă, şcoală pentru toate generaţiile, unde îşi vor putea îmbogăţii cunoştinţele, nu numai elevii şi cadrerele didactice ci şi ceilalţi cetăţeni, transformându−se astfel, într−o instituţie de învăţământ a secolului XXI.

Bobiţa Liuba Berlovan

 

Articole similare selectate pentru tine

Trecerea subită de la copilărie la statusul de tânără nevastă (I)

Chipul femei și rolul care îi revine în societate, raportat la timpurile trecute, ne oferă o suită de posibilități de interpretare și analiză.

Spicuiri de la Înființarea Partidului Român din Iugoslavia interbelică

Marea adunare de constituire sau Congresul pentru înfiinţarea Partidului Român din Banatul sârbesc (Iugoslavia) a fost organizată pe data de 10 februarie 1923 la Alibunar. La această adunare au fost prezenţi 500 de delegaţi din peste 30 de localităţi cu populaţie românească.

Școlile cu predare în limba română din diaspora, pe cale de dispariție

Deși există școli cu predare în limba română, copiii folosesc prea mult limba sârbă, sunt de părere oamenii. În regiunea Voivodina, copiii au posibilitatea să învețe în clase cu predare în limba română. Se pare, însă, că acestea sunt, din păcate, pe cale de dispariție.