Școala Generală "Mladost" este prima școală din Serbia care a introdus limba minoritară ca disciplină opțională

Feb 19, 2017

1-1800.jpg

Școala Generală "Mladost" din Vârșeț este prima școală la nivelul Serbiei care a introdus limba română cu elemente ale culturii naționale, ca disciplină opțională.


Povestea începe cu câţiva ani în urmă, când consiliile naţionale au iniţiat idea, pe care au propus-o Ministerului Educaţiei şi Învăţământului Republicii Serbia, pentru ca limbile minorităţilor naţionale să fie introduse în şcolile generale, ca unul din obiectele obţionale.

Școala ”Mladost” a depus mare efort pentru punerea în aplicație a acestui proiect, în scopul de a motiva copiii să se înscrie la limba română, Vârșețul fiind la câțiva pași de frontiera cu România și în a cărui municipiu, la ora actuală, trăiește un număr considerabil de români. Administrația publică locală susține această activitate și încurajează toate școlile primare din oraș pentru a se angaja într-un astfel de proiect introducând predarea limbilor minorităților în școlile lor.

Directoarea Tatjana Jašin-Moise a evidențiat faptul că proiectul pilot a trebuit să înceapă încă toamna trecută, odată cu începerea anului şcolar, dar din motive că anchetarea privind deciderea elevilor pentru obiectele obţionale nu a fost încheiată la timp, s-a amânat până în prezent. Pentru învăţarea limbii române, în această primă etapă s-au decis 42 de elevi. Cursurile pentru cei 42 de elevi se organizează sâmbăta, cu aceştia lucrând profesorul de limba şi lieratura română Marinică Mozor, care pe lângă faptul că îi va învăţa să vorbească frumoasa noastră limbă, îi va învăţa pe aceştia şi nu puţine lucruri despre tradiţia şi cultura noastră.

La cursul de limba română s-au înscris copiii ai căror cel puțin un părinte este de naționalitate română, dar s-au înscris și acei copii care nu au nimic în comun cu româna, însă doresc să învețe ceva nou, să-și îmbogățească cunoștințele. Potrivit unor părinți, aceasta este o mare oportunitate pentru copii să învețe limba minorității naționale, în plus față de ceea ce deja știu, pentru a afla mai multe și a îmbogăți vocabularul.

Pe lângă învățarea limbii române, copiii vor învăța și elementele de bază ale culturii naționale a poporului român.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.