Marea Britanie în conflict cu interesele Serbiei

Mar 16, 2017

berlin-congres800.jpg

Analizând rezoluția britanică privind Srebrenica, unde sârbii sunt acuzați de genocid împotriva boșniacilor, site-ul ”srbijadanas” subliniază că această rezoluție este doar o consecință logică a politicii britanice față de Serbia, care datează de secole.

Ei spun că obiectivele imperialiste ale Marii Britanii au fost întotdeauna în conflict cu interesele Serbiei enumerând câteva date care confirmă acest lucru:

În prima jumătate a secolului al 19-lea, Marea Britanie a protejat interesele Turciei în detrimentul Serbiei. De asemenea, la Congresul de la Berlin din 1878, Marea Britanie a cerut ca Serbia să renunțe la unele raioane în estul Serbiei, în favoarea turcilor.

Imediat după asasinarea cuplului regal Obrenovici în 1903, Marea Britanie a fost prima țară care a rupt relațiile diplomatice cu Serbia timp de trei ani – a spus pentru cotidianul belgrădean ”Kurir” academicianul Dragoljub Živojinović.

Marea Britanie a susținut anexarea Bosniei și Herțegovinei în 1908, atunci când austro-ungarii au anexat cu forță Bosnia și au fost, la fel, împotriva intereselor sârbești și în războaiele balcanice din 1912 și 1913.

– Există date care arată că Marea Britanie a susținut crearea unei Albanii Mari, în scopul de a preveni Serbia să nu aibe ieșire la mare, iar istoricul Momo Pavlović spune că britanicii în Primul Război Mondial au insistat ca Serbiei să-i fie confiscat teritoriul de nord pentru a se localiza războiul.

Lovitura de stat din 27 martie 1941, care a implicat Regatul Iugoslaviei în al Doilea război mondial.jpg

Lovitura de stat din 27 martie 1941, care a implicat Regatul Iugoslaviei în al Doilea război mondial

Marea Britanie este o țară imperialistă și interesele ei nu coincid întotdeauna cu interesele Serbiei. Așa a fost în primul și în al doilea război mondial, dar și după aceea. Au susținut tendințele separatiste din fosta Iugoslavie și au sprijinit teroriștii albanezi.

Istoricul Dr. Srdjan Cvetković a declarat că serviciile secrete britanice au investit mulți bani în organizarea loviturii de stat din 27 martie 1941, care a implicat Regatul Iugoslaviei în al Doilea război mondial și exemplele pot continua, cel mai recent fiind rezoluția britanică privind Srebrenica în care Serbia este acuzată de genocid.

Traducere și adaptare: Marin Gașpăr

Foto: Congresul de la Berlin din 1878

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua Națională a Serbiei va fi sărbătorită la Iulius Mall Timișoara

Iulius Mall din Timișoara invită, sâmbătă, 13 februarie a.c., pe toți cei interesați să afle mai multe despre tradiţia sârbească.

Vodița, principalul loc de pelerinaj din Serbia

Eparhia Sfântului Nicolae din Ruski Krstur a fost înființată la 6 decembrie 2018 prin ridicarea fostului Exarh Apostolic pentru greco-catolicii din Serbia. Prea Sfinţitul Dzuro Dzudzar, episcopul greco-catolic, Exarh Apostolic de Serbia şi Muntenegru a fost numit primul guvernator al eparhiei.

Sfântul Andrei, nume viu în evlavia și folclorul românesc

Ziua de 30 noiembrie este trecută în calendarele bisericești ortodoxe cu literă roșie, ca o adevărată sărbătoare a creștinismului românesc. Ea premerge zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională sau a unității românilor de pretutindeni.