Cea mai veche carte din Biblioteca Orășenească din Vârșeț datează din secolul al XV-lea

Apr 04, 2017

StaraIRetkaKnjiga03-800.jpg

În dulapurile Bibliotecii Orășenești din Vârșeț se găsesc aproximativ cinci mii de cărți vechi și rare, multe manuscrise, publicații și periodice în sârbă și limbi străine. Cea mai veche carte datează din secolul al XV-lea, iar o valoare deosebită o au cărțile cu dedicația autorilor.

Patru cărți în limba latină pentru copii, deastfel rarități (RARA), sunt păstrate la Biblioteca Orășenească din Vârșeț. Trei dintre cele patru ediții au fost tipărite în Germania, mai precis în Nürburgring în secolul al XV-lea, Frankfurt în secolul al XVI-lea și Volfenbutel în secolul al XVII-lea, în timp ce una dintre ele a fost tipărită în Olanda în secolul al XVI-lea.

Cartea din secolul al XV-lea poartă denumirea de Incunabulom sau „tipărirea în fază incipientă.“ Acesta este numele tehnic pentru toate cărțile care au fost tipărite înainte de 1500. Cartea este intitulată "Enee Silvii Epistule", adică "Scrisorile lui  Ene Silvius". De fapt, în carte doar câteva dintre 450 de epistole nu sunt scrisori, ci tratate literare și filosofice, discursuri, proclamații papale, există chiar și o poveste de dragoste. „Scrisorile lui  Ene Silvius “ este o carte publicată înainte de anul 1500, și este indicat în mod clar în propoziția de încheiere de pe ultima pagină a cărții. Acolo aflăm următorul text: "Tipărit de Antonius Koberger în Nürburgring, 16 mai 1496". Autorul acestor piese colorate a fost unul dintre cei mai importanți umaniști italieni din perioada Quattrocento. Este vorba de Aeneas Sylvius Piccolomini, ales papă sub numele de Pius II în 1458.

StaraIRetkaKnjiga01.jpg

Publicațiile din secolul al XVI-lea, păstrate în biblioteca orășenească, sunt de asemenea rare. Ele conțin așa-numitele comentarii „rapide“ de la două lucrări indispensabile ale antichității clasice și creștine sub titlurile: „Natura lumii“ (De Rerum Natura) scriitor fiind Lucrețiu (Lucretiu) și „Orașul divin“ (De Civitate Dei), scrisă de Augustin din Hipo (Augustinus), mai bine cunoscut sub numele de Sfântul Augustin.

Bijuteria „Orașul Divin“ de Sf. Augustin, păstrată în Biblioteca Orășenească din Vârșeț este tipărită în 1596 în Leuven (Louvain). Cartea conține și comentariul umanistului spaniol Juan Luis Vives, născut în 1492 în Valencia, care a decedat în Burg în anul 1540. Ideea de a imprima o nouă ediție a „Orașului Divin“ - una dintre cele mai extinse și complexe lucrări ale episcopului din Hipo - Vives a primit-o de la prietenul apropiat Erasmus din Rotterdam.

Sunt deosebit de importante scrisorile politice (410-412 scrisori), referitoare la problemele cu Turcia și Acordul între musulmani și creștini. Epistola cu numărul 410 este o scrisoare personală extinsă trimisă sultanului Mahomed al II-lea, scrisă în vara anului 1459, în al doilea an al papalității lui Pius al II-lea și la șase ani după căderea Constantinopolului.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.