Regina instrumentelor din catedrala vârșețeană

Apr 06, 2017

orga1-800.jpg

Munca zilnică a cantorului Janoš Lovas în Biserica Romano-Catolică din Vârșeț este, pe lângă alte obligații și interpretarea cântecelor la orgă. Postul lui de muncă este la înălțimea de treizeci de metri, acolo unde este adăpostită orga, denumită dealtfel ”regina instrumentelor”.

Cei care pentru prima dată pun piciorul în Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Gerhard” din Vârșeț, rămân surprinși de eleganța ei clasică, însă adevărata ambianță se obține atunci când în biserică izbucnește sunetul clar și puternic al orgăi.  Cei familiarizați cu acest instrument frumos spun că orga din Vârșeț este una remarcabilă și că sunt puțini reparatori care știu cum să o restaureze. Orga din catedrală are două clape (claviaturi) numite și "manual", 2.180 de tuburi, lungimea fiindu-le de la câțiva centimetri și până la șase metri și 35 de registre. În Serbia există câteva sute de orgi, dar multe sunt în afara funcției. Cele mai mari se găsesc în Căminul Sindicatului din Belgrad, însă sunt defecte.

Catedrala are înălțimea de 63 metri și a fost construită între anii 1860 și 1863. Pe lângă credincioși, este vizitată și de iubitorii de muzică clasică și spirituală. În programa grupurilor de turiști care zilnic vizitează Vârșețul, vizita clădirii gotice monumentale este indispensabilă.

  • În secretele muzicii la orgă m-a introdus maica Margit Botka, care locuiește în Zrenjanin. În toți acești ani de când interpretez cântece la orgă, și nu sunt puțini, eu o fac cu aceeași dragoste și voință ca și prima dată - spune Janoš Lovas, adăugând că în țara noastră sunt puțini care știu să folosească orga, însă, totuși, are un succesor, este vorba de un băiat care se pregătește foarte serios  pentru interpretarea cântecelor la orgă. Orga din catedrala vârșețeană a fost construită în anul 1913 de cunoscuții constructori din familia Vigerštajn din Timișoara, la cererea Asociației Cultivatorilor din Vârșeț. La fiecare zece ani este necesară măcar o restaurare minimă a orgăi, iar reconstrucția completă costă în jur de 300.000 de euro, după aprecierea firmei germane „Flojgers“, care s-a specializat în repararea acestor tipuri de instrumente. La ora actuală, prețul unei orgi noi este de aproximativ 900.000 de euro.

Pentru intervenții și întreținere, ambasadorul Ordinului Suveran Militar de Malta din Belgrad, Flaminio Farnezi a dat o donație semnificativă, însă, de multe ori insuficientă pentru reparații mai seriose. În cazuri când orga nu a fost în funcție, s-a apelat la folosirea unei orgi electronice, care, și ea, de multe ori nu funcționat.  Totuși, slujbele bisericești au fost ”salvate” de Guljaš Šandor, cunoscut radioamator care a avut și un talent aparte pentru electronică și tehnica precisă.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.