Românii din Marcovăț

Apr 24, 2017

marco2.jpg

Românii din Serbia sunt români din totdeauna, au simţit şi simt româneşte dintotdeauna. Deşi de multe ori sunt catalogaţi că români din diaspora, totuşi ei au fost dintotdeauna aici.

La Vârșeț, reşedinţa de judeţ de care aparţin multe localităţi românești din Banatul sârbesc şi unde se găseşte şi un consulat românesc, locuieşte şi preotul greco-catolic român care păstoreşte mai multe comunităţi catolice din zonă. Împreună am vizitat şi am participat la Sfânta Liturghie românească în ritul greco-catolic în satul Marcovăț, la 28 de km de Vârșeț şi la mai puţin de 3 km de graniţa cu România. Primele atestări documentare despre românii din Marcovăț, arată că ei erau aici încă de la anul 1325 când localitatea apare cu denumirea de Ersom. Odată cu perioada turcească multe dintre aceste comunităţi se retrag în dealuri pentru a fi apărate şi astfel reuşesc să-şi păstreze identitatea.

marco1.jpg

Preotul Mihai Gherghel, parohul Bisericii Greco-Catolice din Marcovăț

După eliberarea Banatului la anul 1716 de către Eugen de Savoia, îi regăsim pe românii din această zona tot aici. Denumirea localităţii se pare că indică una dintre îndeletnicirile vechi ale oamenilor din aceste locuri, fiind un nume compus din Marcu şi Ovaț, (Ovce în sârbeşte) care ar însemna Marcu Oierul. Perioada înfloritoare a comunităţii a fost în jurul anilor 1960 când localitatea numără peste 1000 de suflete. Astăzi, din păcate, comunitate este una îmbătrânită numărând puţin peste 300 de suflete dintre care peste 70% sunt români. După anii `90 bărbaţii tineri au plecat fie la război fie înafara graniţelor pentru a scăpa de război. Cert este că nici unii nici alţii nu s-au mai întors. Astăzi românii se regăsesc în cele două biserici româneşti, în cea ortodoxă şi în cea greco-catolică. Spre deosebire de România, aici biserica greco-catolică nu a fost niciodată interzisă iar relaţiile între români au fost dintotdeauna bune, indiferent de biserica în care s-au rugat. Chiar pentru un timp, când biserica ortodoxă din localitate nu a avut preot, multe din serviciile liturgice, înmormântări, botezuri, cununii au fost săvârşite de către preotul greco-catolic Vasile  Miclău, ”taica popa” cum îi spuneau spre sfârşitul vieţii toți enoriaşii. Acum fiecare biserică are preotul ei.

https://youtu.be/8rbuPUdmiLg

Anul trecut, undeva la sfârşitul lui septembrie, preotul Mihai Gherghel, parohul Bisericii Greco-Catolice, sărbătorea împreună cu comunitatea cei 11 ani de preoţie şi tot atâţia de păstorire a acestei comunităţi.

Emisiune publicată pe 10 ian. 2017 la TVR1, realizator fiind Ciprian Dumea

 

Articole similare selectate pentru tine

Primele forme de „cântare împreună” s−au închegat în bisericile săteşti

Este îndeobşte cunoscută contribuţia bănăţenilor la cântecul coral, fenomen care reprezintă gloria cântecului bănăţean. Astfel privite lucrurile trebuie afirmat că primele forme de „cântare împreună” s−au închegat în bisericile săteşti.

Marcovăţul, una din cele mai vechi aşezări umane din Banat

Fără nici o putere de tăgadă, Marcovăţul se enumeră printre cele mai vechi aşezări umane din Banat, atestate documentar în mai multe cronici. A fost atestat documentar doar cu un an după Coştei (în 1362). Toate celălalte sate din Banatul sârbesc nu se pot bucura de un itinerar istoric asemănător.

Gheorghe Nicolaieviciu, de la închisoare la mari succese pe tărâm cultural-artistic

Chemarea și misiunea de dascăl a fost înțeleasă de Gheorghe Nicolaieviciu drept munca dedicată pregătirii elevilor săi pentru viață, precum și progresului cultural al minorității române.