Opportunity, 5000 de zile pe Marte

Mar 18, 2018

Opportunity-5000.jpg

Opportunity, 5000 de zile pe Marte! Recent, roverul Opportunity al celor de la NASA a atins performanța de a petrece 5000 de zile pe planeta Marte. Performanța este cu atât mai spectaculoasă cu cât ar fi trebuit să reziste doar 90 de zile.

Creația motorizată propulsată de energie solară a reușit să fie funcțională nu mai puțin de 5000 de zile. La momentul lansării sale din 2003, expediția realizată de Opportunity ar fi trebuit să se încheie după doar 90 de zile pe Marte. Deși șederea robotului pe planeta roșie nu a fost lipsită de evenimente, se pare că roverul a fost capabil să treacă fără pagube majore peste toate aventurile, scrie 2012en. Roverul Opportunity a fost lansat împreună cu roverul Spirit în 2003. Aterizarea pe lună s-a petrecut în ianuarie 2004. Nici unul dintre rovere nu ar fi trebuit să reziste pe parcursul iernii de pe Marte, dar se pare că au fost ghidate în așa fel încât să dobândească suficient de multă energie solară încât să nu se stingă pentru totdeauna. Iarna pe Marte durează de aproximativ două ori mai mult decât pe Pământ și se reflectă într-o cantitate infimă de lumină. Inginerii NASA și-au dat seama că, orientând roverele către nord și, implicit, către soare, au putut asigura alimentarea cu energie electrică pe parcursul iernii. Scenariul s-a repetat în fiecare an. Din păcate, Spirit s-a blocat în pământul de pe Marte în 2010, iar panourile nu au mai putut fi reorientate pentru alimentarea cu energie electrică. Orice comunicații cu Spirit au fost încetate în 2011. Revenind însă la Opportunity, roverul celebrat a parcurs pe suprafața planetei roșii nu mai puțin de 45 de kilometri. În cei 14 ani, de când este pe lună, a imortalizat și expediat către Pământ aproximativ 225.000 de fotografii. Cele mai multe dintre ele sunt disponibile gratuit online. Cu ajutorul acestui rover, oamenii de știință au putut trage concluzia că a existat la un moment dat apă pe Marte, atât la suprafață, cât și sub pământ.

 

Articole similare selectate pentru tine

Sonda spațială Juno s-a plasat pe orbita planetei Jupiter

Sonda americană Juno a reușit să se satelizeze marți dimineața pe orbita lui Jupiter, a anunțat NASA. Nava spațială a fost capturată, așa cum era prevăzut, de gravitatea celei mai mari planete a sistemului nostru solar, a informat centrul de control, care a primit confirmarea succesului manevrei la ora 3.53 GMT.

Rusia antrenează macaci pentru a-i trimite pe Marte!

Rusia vrea să devină prima țară din lume care trimite animale pe Marte și antrenează pentru această misiune pe planeta roșie, care ar trebui să aibe loc în 2017, macaci.

Problemele călătoriei pe Marte

Misiunea astronauţilor pe Marte nu este pusă în pericol de "molozul" spaţial, de asteroizi, de lipsa aprovizionării, de defecţiuni la motoarele rachetelor sau de extratereştrii răuvoitori aşa cum vedem în filmele de la Hollywood, ci mai degrabă omniprezentele raze cosmice galactice.