Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Sonda spațială Juno s-a plasat pe orbita planetei Jupiter
Jul 09, 2016
Sonda americană Juno a reușit să se satelizeze marți dimineața pe orbita lui Jupiter, a anunțat NASA. Nava spațială a fost capturată, așa cum era prevăzut, de gravitatea celei mai mari planete a sistemului nostru solar, a informat centrul de control, care a primit confirmarea succesului manevrei la ora 3.53 GMT.
Sonda Juno a ajuns la Jupiter după un zbor de cinci ani, fiind lansată de pe Pământ în 2011. În momentul reușitei, șeful echipei NASA, Scott Bolton, a izbucnit:
„Sunteți cea mai bună echipă care a exitat vreodată! Tocmai am realizat cea mai dificilă misiune pe care a avut-o NASA.”
Viteza pe care Juno a avut-o când a intrat pe orbita lui Jupiter a fost de circa 265.000 de kilometri pe oră, un record absolut, scrie magazin-cultural-stiintific.blogspot.rs.
Bolton a comentat:
„Nu cred că mai există un obiect creat de om, care a părăsit Pământul, și care să se deplaseze atât de repede.”
Pentru comparație, viteza cu care se deplasează un glonț este de „numai” 2735 de km/h, iar Stația Spațială Internațională are o viteză de 28.160 de km/h.
După ce a pătruns pe orbita lui Jupiter, Juno s-a orientat cu fața spre Soare, pentru a-și putea reîncărca bateriile. Apoi, va comuta pe antena principală și va începe comunicațiile de date către Pământ, despre Jupiter și sateliții săi.
Durata pentru care Juno este programată să stea pe lui Jupiter este de 53 de zile și jumătate. Apoi ea se va auto-distruge, plonjând în atmosfera planetei, pentru ca nici orbitaun microb de pe Pământ să nu ajungă pe satelitul lui Jupiter, Europa, despre care savanții susțin că are cele mai mari șanse de a adăposti viață.
Articole similare selectate pentru tine
Aurora Simionescu, prima persoană de altă naționalitate angajată la Agenția Spațială Japoneză
Aurora Simionescu este din Brăila, are 33 de ani, e astrofizician. În timp ce își făcea doctoratul în Germania, românca a primit o bursă de studii de 3 ani de la NASA. Tot o bursă a adus-o la Agenția Spațială Japoneză, în 2013, unde acum a obținut postul de profesor asociat. Performanța ei este cu atât mai importantă cu cât e pentru prima dată când o persoană de altă naționalitate decât cea japoneză ajunge într-un astfel de post, informeaza activenews.ro.
Apollo 17 şi finalul unei curse până la Lună
A ajuns sau n-a ajuns omul pe Lună? Această teorie a conspiraţie există încă din iulie 1969, când se presupune că NASA a pus primii astronauţi pe Lună. Atunci, Neil Armstrong devenea primul om care păşea pe Lună, iar după el venea Buzz Aldrin. De atunci este perpetuată această teorie a conspiraţie, dar sunt câteva mii de fotografii realizate în timpul misiunilor Apollo care îţi arată realitatea.