Cerul Banatului

Aug 14, 2018

Cerul-innorat.jpg

Reflex al albastrului ancestral al apelor mărilor de altădată, oglindă a cerului spiritual împodobit cu nori eshatalogici prin care răzbat raze ale dumnezeirii și firmanent al creației pe care poți descifra desenele istoriei și brazdele vremurilor, cerul binecuvântat al Banatului este balta de azur de care atârnăm ființial, spre care privind, ne rugăm și pe care  contemplând-o, ne înnaripăm înspre îndepărtate zări metafizice și înalte orizonturi teologice.

Cerul Banatului este cupola bizantină cu Hristos Pantacrator care stă pe aripi de serafini și e privit de ochi de heruvini, seasupra unui Templu natural mărginit de ape, pe a cărei vatră de țărână ne naștem într-un răsărit personal, ne botezăm într-o cristelniță ortodoxă, trudim într-un lut originar, ne rugăm și cântăm într-o limbă românească și murim într-un asfințit singular, cu nădejdea dacică în nemurire și cu speranța creștină întru înviere. Senin sau înnegurat, liniștit sau furtunos, cerul Banatului este fereastra prin care ochiul lui Dumnezeu ne privește neîncetat și înspre care noi ne ridicăm smeriți ochii noștri.

Ecaterina și cei 150 de filosofi

Parafrazând un epitaf preacunoscut, putea-vom spune: Cerul Banatului deasupra mea și legea românească din mine!

+ Daniil Partoșanu

 

Articole similare selectate pentru tine

Templul Ursitelor

Templului Dorințelor i se mai spune Templul Ursitelor sau Grota de la Șinca Veche sau chiar Templul Extratereștilor. Oamenii au ales aceste denumiri după întâmplările inexplicabile petrecute de-a lungul anilor. Construcția, extrem de bizară se află la câțiva kilometri de localitatea Persani. Ținutul pare rupt din basm, iar felul în care arată grota, iți dă primii fiori.

Cavalerii Templieri - de la fascinant la controversat (3)

Probabil că în mare parte, fascinaţia care gravitează în jurul Ordinului Templier se datorează coordonatei esoteric - simbolice asumată de această importantă cavalerie medievală. În secolul luminilor, elitele culturale europene au încercat să recupereze istoria şi simbolistica cavalerilor templieri.