Astăzi, înainte cu 20 de ani, a început bombardarea NATO a Republicii Federale Iugoslavia

Mar 24, 2019

1a.jpg

După ce Adunarea Serbiei a confirmat că nu acceptă decizia privind alocarea trupelor străine pe teritoriul Kosovo și Metohia, sugerând că forțele Națiunilor Unite să monitorizeze soluționarea păcii în Kosovo, la 24 martie 1999, NATO a lansat atacuri aeriene cu rachete de croazieră și aviație în mai multe locuri în Serbia și Muntenegru.


Nouăsprezece țări aliate au început să bombardeze de pe navele staționate în marea Adriatică și  din patru baze aviatice din Italia.

Primele raiduri au țintit apărarea de atacuri aeriene ale Armatei iugoslave în Priština, Batajnica, Rakovica (Straževica), Mladenovac ...

Potrivit estimării guvernului sârb, cel puțin 2.500 de persoane au fost ucise în timpul bombardamentelor (potrivit unor surse, numărul total al celor uciși a fost de aproape 4.000) și mai mult de 12.500 de persoane au fost rănite.

Datele oficiale recent publicate ale Ministerului Apărării al Republicii Serbia spun că aproximativ 1.008 de soldați și ofițeri de poliție au fost uciși. Daunele materiale totale au fost estimate la 100 de miliarde de dolari, scrie nationalgeographic.rs.

Alianța NATO nici până azi nu a elucidat pagubele sale în resurse umane și tehnologie. Autoritățile de atunci din Belgrad au susținut că au distrus câteva zeci de avioane, lucru care nu a fost niciodată confirmat. Agenția rusă APN a anunțat că NATO a pierdut peste 400 de soldați și peste 60 de avioane, în timp ce Bill Clinton, președintele Americii, a declarat la 10 iunie 1999, că NATO nu a suferit nici o victimă.

3.jpg

Rămășițele avioanelor demolate F-117, F-16, vehicule aeriene fără pilot, rachete de croazieră sunt păstrate în Muzeul Aerian din Belgrad.

În Serbia aproape că nu există nici un oraș care nu a fost țintă în decurs de 11 săptămâni de atac. În bombardament au fost distruse și avariate 25.000 de clădiri rezidențiale, a fost avariat 470 de kilometri de drumuri, iar 595 de kilometri de căi ferate au fost distruse și deteriorate.

De asemenea, au fost avariate 14 aeroporturi, 19 spitale, 20 de centre de sănătate, 18 grădinițe, 69 de școli, 176 de monumente culturale și 44 de poduri, în timp ce 38 de poduri au fost complet distruse.

În timpul agresiunii s-au efectuat 2.300 de atacuri aeriene pe 995 de obiecte din întreaga țară, iar 1.150 de avioane au lansat aproape 420.000 de rachete cu greutatea totală de 22.000 de tone.

NATO a lansat 1.300 de rachete de croazieră, a extrădat 37.000 de "bombe cu casetă", care au ucis aproximativ 200 de persoane și alte sute au fost rănite. NATO a folosit în atacuri muniție interzisă cu uraniu sărăcit.

2.jpg

O treime din capacitatea electrică a țării a fost distrusă, două rafinării au fost bombardate în orașele Pančevo și Novi Sad, iar pentru prima dată NATO a folosit așa-numitele bombe de grafit pentru a dezactiva sistemul electric.

După mai multe presiuni diplomatice, bombardamentul a fost finalizat prin semnarea Acordului tehnic militar la Kumanovo pe 9 iunie 1999, astfel că trei zile mai târziu forțele FRJ s-au retras din Kosovo și Metohija.

În timp ce secretarul general al NATO, la 10 iunie 1999, a emis un ordin de încetare a bombardamentului, ultimele rachete au căzut pe teritoriul satului Kololeč (nu departe de Kamenica din Kosovo) la ora 13.30.

În acea zi, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezoluția 1244, iar în provincie au fost trimiși 37.200 de soldați KFOR din 36 de țări, cu misiunea de a menține pacea, securitatea și a asigura returnarea refugiaților până la definirea unui statut larg de autonomie.

 

Articole similare selectate pentru tine

NATO lansează cel mai mare exerciţiu militar din ultimii 13 ani

În contextul amplificării tensiunilor dintre Rusia şi Occident, cauzată de criza din estul Ucrainei şi de operaţiunile militare ruseşti în Siria, NATO a anunţat că va lansa un exerciţiu miliar de mare amploare.

Ipocrizie occidentală – atacurile asupra fostei Iugoslavii și ISIS

În timpul agresiunii NATO asupra fostei Iugoslavii, în primăvara lui 1999, forțele aeriene franceze au lansat împotriva acestui stat balcanic, care nu făcuse niciun rău francezilor, nu mai puțin de 52 de atacuri pe zi. Comparativ, francezii au lansat, în cursul operațiunii din Siria împotriva ISIS, doar șase raiduri aeriene pe zi.

De la dezmembrarea Iugoslaviei la bombardarea Serbiei, adevăratul motiv

Joi, 24 martie se împlinesc 17 ani de la declanșarea agresiunii NATO împotriva Serbiei. În bombardamentele Alianței Nord-Atlantice, care au durat 78 de zile, și-au pierdut viața între 759 și 4 mii de persoane. Pagubele materiale provocate de agresiunea NATO estimate de experți, sunt de aproximativ 30 miliarde dolari, însă în opinia publică se menționează 100 miliarde dolari.