Fântâna lui Iacob

Jul 13, 2019

Fântâna-lui-Iacob1.jpg

Lumea întreagă este un ansamblu impresionant de locuri interesante, dar unele dintre ele sunt considerate a fi și periculoase. Unul dintre acestea este Fântâna lui Iacob, un izvor carstic aflat la nord-vest de Wimberley, Texas. Diametrul acesteia este de 4 metri, dimensiune care nu prevestește nimic în ceea ce privește adâncimea Fântânii lui Iacob. Ei bine, peștera lui Iacob coboară vertical având o adâncime totală de aproximativ 40 de metri.


Fântâna lui Iacob este astăzi un spațiu popular pentru înotători, însă numai pentru cei curajoși care își doresc să se aventureze între stâncile din adâncuri. Fântâna lui Iacob este considerată a fi un spațiu deosebit de periculos și nu este recomandată înotătorilor neinstruiți. Numeroase persoane și-au găsit sfârșitul în Fântâna lui Iacob, alții au avut norocul de a scăpa doar cu câteva răni ușoare, scrie descoperalocuri.ro.

Fântâna-lui-Iacob2.jpg

Cercetările arată că Fântâna lui Iacob a fost identificată pentru prima dată în anul 1850, când un grup de coloniști ajung în zonă și observă minunea naturală din pustietate. Aceștia au descris Fântâna lui Iacob ca fiind un spațiu biblic, o abundență de ape limpezi și reci. În adâncuri, Fântâna lui Iacob este alcătuită din camere subacvatice, până în prezent doar patru dintre ele au fost explorate. Vizitatorii au tendința de a se aventura, chiar dacă nu cunosc terenul. Camerele înguste, mărginite de stânci masive crează accidente grave. Prima cameră a fost explorată cu succes de multe grupuri de scafandri. Aceasta este o zonă de vis, alimentată de razele de soare ce pătrund prin apa de cristal. Prima cameră din Fântâna lui Iacob este adăpostul a numeroase specii de animale subacvatice. A doua cameră este ca o pâlnie lungă, unde există o ieșire restrânsă ce duce spre a treia cameră. În acest spațiu și-au găsit sfârșitul mulți scafandri. Drumul spre Fântâna lui Iacob te duce cu gândul la o excursie la țară, drumul cu pietriș nu prevestește nimic din ceea ce va urma. Din păcate nu există indicatoare spre Fântâna lui Iacob și este necesară doar o secundă de neatenție ca turiștii să se rătăcească în zona pustie. Astăzi, Fântâna lui Iacob trece printr-un proces de înfrumusețare și modernizare și în curând vor exista și indicatoare către unul dintre cele mai periculoase locuri de pe Terra.

Fântâna-lui-Iacob3.jpg

Apele din Fântâna lui Iacob au temperaturi plăcute pe tot parcursul anului, dar zona de înot este destul de limitată. Fântâna lui Iacob este înconjurată de ape mai puțin adânci, în care se pot aventura și cei pentru care înotul nu este chiar un punct forte. În timpul verii, nivelul apelor scade simțitor și algele își fac apariția în Fântâna lui Iacob. Așadar, Fântâna lui Iacob poate fi catalogată ca fiind un mare mister natural. Sute de mii de oameni se aventurează, anual, în apele Fântânii lui Iacob și continuă să fie uluiți de acest spațiu uimitor.

 

Articole similare selectate pentru tine

Izvor de viaţă în Munţii Vârşeţului

Munţii Vârşeţului leagă de secole în şir cele patru vechi localităţi româneşti: Mesici, Sălciţa, Marcovăţ şi Srediştea Mică şi au rămas străjerul natural al hotarului, locuri de iniţiere şi de desfăşurare a unor mistere, care au atras dintotdeuna oameni curajoşi, cu spirit de aventură.

Iosif Valahul, arhiereu al Mitropoliei Banatului

Se știu prea puține despre el. Născut Iacob și rămas orfan de mic, mama sa îl trimite să învețe carte la Ohrida, pe când avea 12 ani. La 15 ani intră la Mănăstire Adormirii Maicii Domnului, iar după cinci ani pleacă la muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator, unde este călugărit cu numele de Iosif.

În Slovenia s-a pus în funcțiune prima "fântână de bere"

Sute de iubitori de bere și observatori curioși s-au adunat în orașul sloven Zalec (Zaleț) la deschiderea primului "izvor de bere" în Europa.