Amazonia dispare!

Aug 28, 2019

amazon2.jpg

„Ceea ce vedem nu mai este o pădure care arde. E un cimitir. Pentru că tot ce vezi în jur e numai moarte”, declară, pentru CNN, activitstul Greenpeace, Rosana Villar. Imaginea dezastrului te lasă fără cuvinte: e ca o viziune pe care mulți au prevestit-o în trecut și acum a devenit realitate.


În Rondonia, unitatea federativă a Braziliei și zona cea mai grav afectată de acest foc devastator, au izbucnit 6 436 de incendii de la începutul anului, conform Institutului Național pentru Cercetări Spațiale din Brazilia (INCS). Oficialii NASA susțin că această regiune este cea mai defrișată din întreg Amazonul, scrie unica.md. În prezent, Brazilia se confruntă cu 85% mai multe incendii, comparativ cu anul trecut: statisticile vorbesc de un total de 80 626 de incendii înregistrate până pe data de 25 august a.c.

amazon1.jpg

După ce a fost amenințat cu sancțiuni economice de către liderii G7, președintele brazilian Jair Bolsonaro a anunțat că va trimite 43 de mii de militari în infernul din Amazon (asta după ce inițial îl destituise pe directorul INCS, pentru că nu a fost de acord cu ultimele date publicate, referitoare la incendii. În unele zone, fumul e atât de gros, încât maschează aproape complet lumina soarelui, în vreme ce focul se întinde cu repeziciune în întreaga junglă. Nu este încă foarte clar ce anume a cauzat aceste incendii: Bolsonaro susține că ele sunt naturale și izbucnesc în fiecare sezon uscat. Criticii săi, în special oamenii de știință, spun că de vină este exact politica guvernului care încurajează defrișările. Această politică ar fi dus la creșterea autorizațiilor pentru incendierea terenurilor, în scopul defrișării, acordate fermierilor. Vorbim, practic, de un teren și jumătate de fotbal defrișat în fiecare minut, conform CNN.

amazon3.jpg

Cu cât mai multă pădure e defrișată, cu atât scade umiditatea aerului și cu atât pământul va deveni mai uscat. Cu cât e mai uscat terenul, cu atât e mai probabil să ia foc. Mai mult foc, mai puțină pădure. Este un cerc vicios care se află abia la început. Global Forest Watch, o organizaţie sponsorizată de World Resources Institute, monitorizează pădurile şi urmăreşte incendiile, folosind date din satelit. Grupul a raportat peste 109.000 de alarme de incendii în Brazilia între 13 și 27 august. Incendiile din Brazilia nu sunt dezastre naturale: ecologiştii şi cercetătorii spun că oamenii sunt de vină. „Lucrul important de ştiut despre Amazon este că puţine incendii se produc acolo în mod natural”, a declarat vicepreşedinte Mikaela Weisse, care urmăreşte defrişările şi incendiile pentru World Resources Institute.

africa.jpg

„Amazonul este incredibil de important pentru viitorul nostru, pentru capacitatea noastră de a scăpa de cele mai grave schimbări climatice”, a declarat pentru CNN Christian Poirier, directorul de program al organizaţiei nonprofit Amazon Watch. „Aceasta nu este o hiperbolă. Ne uităm la distrugerea nespusă – nu doar a Amazonului, ci a întregii noastre planete.”

Incendii în Siberia!

Trei milioane de hectare de pădure sunt cuprinse de incendii. Flăcările ard totul în cale. Oamenii privesc deznădăjduiți la stihia care curmă pădurile și viețile animalelor.

siberia3a.jpg

siberia2a.jpg

siberia1a.jpg

Și Africa arde!

Gravitatea incendiilor din Amazon a dus la un val de indignare în comunitatea internaţională şi printre liderii lumii. Mulţi se întreabă cât de bine o duc şi celelalte regiuni împădurite ale lumii. Pe lângă incendiile care mistuie Pădurea Amazoniană şi Siberia, şi pădurile din Africa sunt într-un pericol poate chiar mai mare, aşa cum dezvăluie mai multe hărţi realizate de sateliţi ai NASA, informează BBC.

harta1.jpg

Informaţiile obţinute din hărţile NASA nu ne arată, însă, dacă e vorba de incendii de vegetaţie sau de pădure şi nici cât de mari sunt ele. Observatorii atrag atenţia că nişte incendii izbucnite în urmă cu doi ani păreau că au fost puse cu bună-ştiinţă. Se crede că fermierii pornesc incendiile pentru a avea mai mult teren agricol la dispoziţie, aşa cum fac şi cei din Brazilia. Această tehnică agricolă controversată îi nelinişteşte pe activiştii pentru protecţia mediului pentru că duce la distrugerea pădurilor, eroziunea solului şi distrugerea biodiversităţii. Această modalitate este, însă, cea mai rapidă de a defrişa pentru agricultură şi are avantajul că omoară bacterii, iar cenuşa rezultată îmbogăţeşte pământul cu nutrienţi pentru recolte. Procedura este pusă în practică în fiecare an în Angola şi Congo înainte de sezonul ploios, care ar urma să înceapă luna următoare. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care incendiile nu au atras atât de multă atenţie spre deosebire de cele din Amazon şi Siberia.

 

Articole similare selectate pentru tine

Valea Morții din Siberia

Siberia este un teritoriu izolat și greu accesibil. O zonă din acest teritoriu a fost numită Valea Morții. Încă din anul 1953, au fost descoperite structuri metalice de dimensiuni foarte mari. Cercetările au început după anul 1980, când specialiștii ruși s-au deplasat în zonă, pentru a stabili originea acestor structuri.

Oimiakon, cea mai rece localitate de pe planetă

Polul mondial al frigului este considerat satul Oimiakon, situat în nord-estul Siberiei. Denumirea Oimiakon înseamnă în dialectul local „apă care nu îngheaţă”.

Misterul construcțiilor metalice din Siberia

Într-o zonă din îndepărtata Siberie, numită Valea Morţilor sau Yakutia, pendulează un mister vechi de secole. Mai multe structuri metalice, în forme ovale, se găsesc îngropate parțial în pământ.