Festivalul „Ion Rotariu Cordân” se va desfășura pe 1 martie

Feb 20, 2020

86842042_602466283817699_5550885814331768832_n.jpg

S.C.A. „Eminescu” din Coștei va organiza Festivalul „Ion Rotariu Cordân”, cu prilejul marcării a 11o ani de la înființarea fanfarei din Coștei și unirea fanfarelor „Eminescu” din Coștei, „Tineretul” din Satu Nou, „Doina” din Râtișor, „Doina” din Iablanca și „Geoge Coșbuc” din Voivodinț, sub denumirea de „Ion Rotariu-Cordân”.


Coordonatorii eveniementului: Ion Preda și Ilia Capeț. Programul se va desfășura la Sala Căminului de Cultură, pe data 1 Martie, de la ora 13.00. În program participă fanfarele amintite. Vă așteptăm cu drag!

Ilia Capeț, dirijorul Fanfarei „Eminescu” din Coștei

 

Articole similare selectate pentru tine

Prima fanfară românească din Banatul Sârbesc (6)

Membrii S.C.A. sunt invitaţi să participe la mai multe festivaluri ale minorităţilor noastre: Gložanj, Ilok…, însă şi la unele manifestări de amploare din România: „Primăvara reşiţeană“, „Grădina de tir“ din Oraviţa, nedeia de la Greoni…, coşteienii răspunzând cu mare plăcere, satisfacţie personală tuturor invitaţiilor sosite pe adresa lor.

Prima fanfară românească din Banatul Sârbesc (5)

Sub conducerea lui Ion Rotariu-Cordân, în iarna anului 1967 începe instruirea unei noi generaţii de fanfarişti cuprinşi între vârsta de 12-16 ani, în felul acesta luând naştere fanfara de tineret, care se prezintă pentru prima dată în faţa publicului pe 8 martie 1968, de Ziua femeilor, cu piesele „Imnul slovenilor” şi „Jocul de doi”, anul amintit reprezentând un an pregătitor şi „plin de agitaţii” pentru cor, fanfară, dansatori, trupa de teatru, solişti vocali şi instrumentişti, deoarece se făceau pregătiri pentru aniversarea centenarului corului ce avea să aibă loc un an mai târziu.

Prima fanfară românească din Banatul Sârbesc (4)

În anul 1946 la Coştei se reînfiinţează şcoala cu şase clase, prima promoţie termină în 1948, pentru ca în anul 1952 să fie deschisă şi şcoala cu opt ani, care s-a menţinut până în zilele noastre. La iniţiativa unor elevi de la Liceul in Vârşeţ, în frunte cu Vasile Vasko Popa, Reuniunea de Citire găzduieşte pe 18-19 aprilie o şezătoare literară din care a reieşit Cercul literar „Lumina”, care a avut drept scop dezvoltarea mişcării literare, cerc din care a reieşit cunoscuta noastră revistă „Lumina”, care şi azi se îngrijeşte de artă, literatură, limbă…