Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
S. C. A. ”Luceafărul” (”Petru Albu”) la 70 de ani (IX)
Apr 10, 2020
În ziua de 20 octombrie 1968 a avut loc Adunarea generală extraordinară a S. C. “Petru Albu”, organizată cu scopul de înviorare a activității.
S-au făcut propuneri de înființare a unor secții, plecându-se de la faptul că adaptarea noului Cămin creează posibilități pentru o activitate mai bogată și variată. Membrii prezenți la Adunarea generală au fost de acord cu înființarea secției pentru dezbateri cultural-artistice, literare și muzicale, a secției pentru acordarea de ajutor în instruirea elevilor și studenților, precum și a Clubului celor tineri. Cu toate că în Vârșeț existau cadre pentru buna funcționare a acestor secții, totuși activitatea lor nu s-a simțit, cu excepția Clubului de tineri.
Conducerea Societății a convocat Adunarea generală extraordinară și cu scopul de a dezbate cele mai eficiente modele pentru activitatea secțiilor existente și a celor noi propuse, apoi alegerea conducătorilor acestor secții, formarea unui fond pentru procurarea inventarului necesar. În vederea întemeierii acestui fond s-a propus mărirea numărului de membri ajutători și fondatori și interprinderea unei colecte.
În iarna anului 1968/69 au poposit la Vârșeț cunoscuții maeștri din România – Gheorghe Popescu-Județ și Gheorghe Vancu. Artistul emerit Gheorghe Popescu-Județ va oferi ajutor formației de dansuri populare, iar Gheorghe Vancu, dirijorul orchestrei Radio-televiziunii Române din București, se va ocupa de îmbunătățirea calității orchestrei.
Societatea culturală “Petru Albu” a adresat scrisoare tuturor societăților culturale românești din Banat, apelând să trimită la Vârșeț pe instructorii formațiilor de dansuri populare, respectiv pe dirijorii orchestrelor, pentru a fi instruiți în cadrul unui seminar în vederea îmbunătățirii calității secțiilor respective. Instruirea participanților în cadrul acestui seminar a avut loc la sediul S. C: “Petru Albu”, cu participarea unui număr mare de membrii ai formațiilor de dansuri și ai conducătorilor de orchestre.
Analizând activitatea S. C: “Petru Albu” în anul jubiliar 1968, la 20 de ani de activitate, constatăm că Societatea și-a creat condiții mai bune de desfășurare a activității cultural-artistice, datorită și obținerii Căminului, care a fost oarecum adaptat cu mijloace financiare puse la dispoziție de Adunarea comunală din Vârșeț, dar și cu bani din fondurile proprii, asigurați și prin contribuții benevole ale membrilor. Numărul membrilor Societății s-a ridicat la circa 300, cuprinzând muncitori, agricultori, lucrători culturali și sociali, funcționari, meseriași, elevi și studenți.
În cadrul Societății și-au încercat și dezvoltat talentul unii cântăreți ai Postului de radio Novi Sad: Anuța Crăciun-Coracu, Trăian Coracu, Voichița Popovici, Sava Stoian, Ana Bonciocat și alții. Din relatarea săptămânalului “Libertatea” la două decenii de activitate a S. C. “Petru Albu” aflăm că merite deosebite pentru activitatea din trecut și prezent a Societății revin lucrătorilor culturali și sociali: Paraschiva Doban, Gligor Popi, Panta Cebzan, Traian Doban, Gheorghe Velici, Nicolae Vinu și alții.
Conducerea Societății s-a străduit să organizeze, pe lângă secțiile existente, noi secții care ar stimula activitatea Societății. Astfel, s-a inițiat ca în viitor să funcționeze o nouă secție, cea literar-științifică, în cadrul căreia vor activa oamenii de știință, literații (respectiv scriitorii, poeții) și iubitorii de creație literară, apoi profesori români care țin cursuri la școlile medii din Vârșeț. Se vor organiza consfătuiri, manifestări și șezători literare. Pentru unele conferințe și prelegeri vor fi invitați și profesorii de la Catedra de limba română de pe lângă Facultatea de filologie din Belgrad și de la Școala Superioară din Zrenianin.
Afară de secția literar-științifică, s-a mai propus și înființarea secției de artă, care va organiza pictorii de naționalitate română și în cadrul căreia se vor face expoziții de pictură. Aceste proiecte și planuri de activitate de viitor au fost doar parțial înfăptuite, căci în anul 1969 și 1970 observăm o activitate cu totul modestă.
Preocupările conducerii și ale membrilor S. C. “Petru Albu”, în toamna anului 1969, dar și în următorii ani, au fost orientate și consacrate vieții teatrale a românilor din Voivodina. O atenție deosebită s-a acordat mobilizării tuturor forțelor pentru înfințarea unui ansamblu teatral care ar satisface nevoile naționalității române din Voivodina. Cea de-a IX-a Adunare generală a Comunității cultural-instructive din Vârșeț a avut loc în ziua de 15 ianuarie 1970. În raport s-a expus situația culturală din oraș și localitățile aparținătoare comunei Vârșeț. Președintele S. C. "Petru Albu", Nicolae Vinu, a discutat, pe marginea raportului, despre viața culturală la români, în mod deosebit în satele din jurul Vârșețului. El a considerat că mijloacele financiale acordate nu sunt suficiente. Acest fapt se referă și la S. C. “Petru Albu”. A propus stabilirea colaborării cu un ansamblu teatral profesionist din R. S. România. Aurel Trifu a susținut idea că trebuie despărțite mijloace financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare în vederea organizării turneelor. El a mai considerat că satele din jurul Vârșețului nu dispun de o bază materială suficientă pentru o dezvoltare culturală mai rapidă.
În preajma Celui de-al IX Festival de muzică și folclor a societăților culturale din Banatul de Sud, secțiile S. C. "Petru Albu" își intensifică activitatea cu repetițiile de pregătire pentru participarea la acest Festival. Manifestările culturale organizate în cadrul Festivalului întotdeauna au fost un prilej de imbold pentru membrii activi ai Societății românilor din Vârșeț. Festivalul de muzică și folclor a avut loc în zilele de 9, 10, și 11 aprilie 1971 cu participarea a 20 de societăți culturale din Banatul de Sud. La Festival a luat parte și S. C. "Petru Albu" cu următoarele sale secții: orchestra - care a executat o suită de cântece românești, pregătite de Gheorghe Velici; formația de folclor - cu o suită de jocuri naționale românești, coreograf fiind Aurel Fara; soliști vocali: Ana Basalici, Drăghina Bulvanschi și Lia Tăroată; solist instrumentist: George Iorga - la clarinet și grupul de cântăreți - care a executat două cântece populare pregătite de prof. Coriolan Bugariu.
Cea mai bună și cea mai pregătită secție care s-a prezentat la Festival și a ocupat locul I a fost grupul de cântăreți, pregătit foarte solid de dirijorul Coriolan Bugariu. Celelalte secții ale S. C. "Petru Albu" nu s-au clasat printe cele învingătoare, doar că solista vocală Draghina Bulvanschi a obținut locul III, care, fie împărțit cu solistul vocal Iovan Iovanov, membru al Căminului cultural din Satul-Nou.
În cadrul ședințelor Președenției Comunității cultural-instructive adeseori au fost ridicate probleme legate de activitatea S. C. "Petru Albu". La ședința din 31 mai 1971, de pildă, reprezentatul Societății noastre Ion Chiriță, membru în Comitetul de conducere, a explicat din ce motive Societatea românilor din Vârșeț nu a dovedit rezultate mai bune în ultimul timp. După părerea lui, cauza este în preocupările dedicate înființării teatrului pe lângă Societatea noastră. Apoi, concertele și serbările culturale necesită mari cheltuieli, deoarece acestea se organizează în primul rând în afara Vârșețului, iar deplasarea membrilor activi costă mult. Prin urmare, activitatea culturală mai bogată este în dependență de mijloacele financiare, care sunt într-adevăr neînsemnate.
Din cartea Monografia Societății Culturale ”Petru Albu – Luceafărul” din Vârșeț