Război declarat prin telegramă

Jul 31, 2020

telegrama.jpg

În 28 iulie 1914 Imperiul Austro-Ungar a declarat război Serbiei prin telegramă. Telegrama a fost trimisă de la Viena la 28 iulie 1914, la ora 11 și 10 minute și a fost primit în Niš în aceeași zi, puțin după amiază. Telegrama a fost scrisă în limba franceză, limba oficială a diplomației.


Deși multe date istorice indicau că Nikola Pašić a primit această telegramă în hotelul „Orient” din Niš, aceasta s-a întâmplat în cafeneaua „Europa”.

Iată conținutul telegramei: „Guvernul regal al Serbiei nu a răspuns satisfăcător la nota din 23 iulie 1914, care i-a fost înmânată de ambasadorul austro-ungar la Belgrad, motiv pentru care guvernul imperial și regal constată că sunt nevoiți să se bazeze pe forță pentru a-și păstra drepturile și interesele. Din acest moment, Austro-Ungaria este considerată în război cu Serbia. Ministrul Afacerilor Externe al Austro-Ungariei Contele Berhtold"

Telegrama originală este păstrată în Arhivele Serbiei. Arhivele Serbiei au depus o propunere pentru înscrierea acestui document în registrul „Memoria lumii” în 2014, cu ocazia centenarului începutului Primului Război Mondial. Decizia de a intra în registrul „Memoria lumii” a fost luată de UNESCO în octombrie 2015.

 

Articole similare selectate pentru tine

Un criminal de război căutat de 20 de ani a fost prins de polițiștii români

Primul criminal de război prins de poliţiştii români va fi extradat în Bosnia Herțegovina. Bărbatul, căutat de 20 de ani, a fost găsit în județul Timiş. Suspectul, escortat de poliţie, este transportat în această dimineaţă în Bosnia Herțegovina, unde va fi judecat pentru faptele sale.

Războaiele precedate de minciuni

Fiecare război este precedat de o minciună răspândită abil prin mijloacele de comunicare în masă. Astăzi, aflăm că Statele Unite ale Americii amenință Venezuela și Ecuadorul. Mâine, Iranul. Poimâine, pe cine oare?